Povratak

Dijabetes u mačaka

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
franjo_hrgota

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 

P: Imam mačka starog 13 godina. Nedavno mu je dijagnosticiran dijabetes i ovih dana smo počeli terapiju inzulinom. Naš veterinar nam je rekao da će nam naručiti Hills hranu za mace dijabetičare i da ta hrana isto pomaže u snižavanju šećera zajedno sa inzulinom.Zanima me da li čemo uz tu hranu nakon određenog vremena moći prestati davati inzulin i samo mu  davati tu hranu  ili se inzulin takvim macama oboljelim od dijabetesa  daje do kraja njihovog životnog  vijeka?
Unaprijed zahvaljujem, Mirela


O:
U liječenju mačjeg dijabetesa prehrana je jedan od najvažnijih faktora. Aktualne preporuke govore da dijeta s niskom razinom ugljikohidrata, veoma često omogućuje prestanak uzimanja inzulina relativno brzo nakon inicijalnog tretmana. To se objašnjava činjenicom da niska razina ugljikohidrata potrebuje manje količine inzulina za regulaciju glukoze u krvi. Također je i stvaranje glukoze iz proteina i masti znatno sporije i uravnoteženije u odnosu na ugljikohidrate pa nakon obroka ne dolazi do naglog i visokog povišenja glukoze.

U tom smislu, postoje gotove veterinarsko-medicinske formulacije suhe i mokre hrane za mačke, koje znatno olakšavaju cijeli postupak liječenja. Npr. Purina Diabetes management, Hill's w/d i Royal Canin Diabetic.
 
S Vašim veterinarom ćete dogovoriti optimalni tretman i dinamiku aplikacije inzulina, kao i ocjenu efekta veterinarske dijete na Vašu mačku. U svakom slučaju, tretman mora biti individualan i prilagođen konkretnom pacijentu.

Opširnije o samoj bolesti možete pročitati u naslovu Šećerna bolest (Diabetes mellitus) u mačaka.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr