Povratak

Dugotrajna promuklost i mršavost mačke / Oboljenja grkljana (larynxa)

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
natasa loncar


Odgovara:
Nataša Lončar, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Iako je veterinar rekao da je to bezazleno, mene to i dalje muči s obzirom na to da se nije napravila analiza krvi, a maca je mršava... Maca ima 13.5 godina i ona nam je član obitelji. Živi u kući, ali izlazi i van. Nisam primjetila nikakve promjene u ponašanju: skače na špagicu, mazi se kada njoj paše, spava jednako puno kao i inače i sl. Međutim, oduvijek je bila mršava maca. Možda malo deblja u ranijim fazama života. Jede kod nas, doma, ali i kod dvoje susjeda (s kojima smo dobri, a i sami imaju mace) jer je veliki žicaroš, usprkos tome što pazimo da joj je zdjelica stalno puna briketa i vode. Sigurno ima skoro godina dana da joj je glas visok, piskutav i promukao. Mijauk joj nije onako nježan i u boji njena glasa, a dok mijauče zvuci kao da ima jaku grlobolju zbog čega ne može mijauknuti kako treba. Što se prehrane tiče uglavnom je bazirana na briketima, iako svako toliko kupimo konzervu ili vrećicu. Macu vodimo veterinaru u proljeće kada je cijepi. Macu smo sterilizirali prije 6-8 godina, jer je do tada bila isključivo kućna maca, i nikada nije imala mačiće. Dakle, ono što me jako muči jest promjena boje njenog mijauka te je li ta promjena vezana i uz njezinu težinu, duboko se nadam da nije ono najgore!

Molila bih Vas da mi sugerirate što napraviti dalje, trebam li nešto veterinaru napomenuti i ima li razloga za brigu.
Hvala, Anera

O: Grkljan (larynx) je anatomska struktura u grlu koja služi prolazu zraka iz vanjske sredine prema plućima, također štiti pluća od aspiracije hrane prilikom jela te omogućuje vokalizaciju, tj. mjaukanje. Bolesti larynxa odnose se na bilo koja stanja koja mjenjaju fiziološku fukciju grkljana (protok zraka, glasanje).

Bolest većinom pogađa starije mačke, no nije neuobičajena ni kod mlađih jedinki. Neki od simptoma ovog oboljenja su: glasno, piskutavo te otežano disanje, hrkanje u snu, promjena boje glasa, povremeni kašalj, letargija, povišena tjelesna temperatura (posebno tokom ljetnog perioda).

Uzroci oboljenja grkljana su različiti te mogu biti urođeni (prisutni od okota) ili stečeni - najčešće nastali iz nedovoljno poznatih razloga. Najučestaliji uzroci ipak su: paraliza grkljana, abnormalnost vagusa (X mozgovni živac koji sudjeluje u inervaciji grkljana, ždrijela, dušnika te mnogih drugih organa i organskih struktura), abnormalnost rekurentnog laringealnog živca, zatim razne bolesti i bolesna stanja grudne šupljine - upala, inefekcija, neoplazija, abnormalnosti dijafragmatskog mišića te ostalih mišića koji sudjeluju u procesu disanja, hormonalni disbalans koji najčešće zahvaća štitnjaču te se javlja hipertireoidizam ili poremećaj u metabolizmu nadbubrežne žlijezde. Daljnji uzroci mogu biti trauma, penetrirajuće ozljede izvana ili ozljede nastale ingestijom stranog tijela te, na kraju, neoplazije, tj. tumori koji svojim prisutstvom vrše pritisak na vagus te uzrokuju promijenjeno glasanje.

Savjetujem Vam da macu odvedete specijalisti internistu (na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu) te da se napravi detaljan klinički pregled životinje kao i dodatne dijagnostičke pretrage (kompletna krvna slika, pretraga urina, RTG, te laringoskopija) jer, s obzirom na dugotrajnost promuklog glasanja, ipak smatram da se ne radi samo o običnog grlobolji ili infekciji. Također bi bilo dobro provjeriti razinu hormona štitnjače s obzirom na to da se radi o starijoj mački, a napomenuli ste da je mačka i dosta mršavije tjelesne građe.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr