Povratak

Dugotrajna upotreba kontracepcijskih injekcija - rizici i nuspojave

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragica_nemes


Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb 

P: Udomila sam mačku prije 5 godina kada je imala tek par mjeseci i od tada je kućna mačka. Nisam htjela da ostane skotna jer imam mali stan, a počela se tjerati pa sam je počela voditi kod veterinara na kontracepcijske inekcije jer od njenog mijaukanja nisam mogla spavati. Strah me da se nešto zakomplicira ako postane skotna, a strah me i dati je kastrirati. Međutim, ona je već skoro 4 godine na tim inekcijama i veterinar me tek sad upozorio da to nije dobro za maternicu i da je moram sad kastrirati. Mene je užasno strah da s tim kontracepcijskim inekcijama nisam učinila nešto loše maci, definitivno ću je kastrirati, samo me zanima vaše mišljenje o posljedicama tako dugotrajne kontracepcije i kako bih mogla prepoznati te simptome?

Unaprijed hvala, Ana

O: Najdjelotvornija metoda za kontrolu reprodukcije naših ženskih  kućnih ljubimaca je operativni zahvat koji nazivamo sterilizacija. "Kontracepcijske injekcije" su hormonalni preparat koji blokira ovulaciju, no istovremeno ima i cijeli niz neželjenih nuspojava.

Jedna od najčešćih je nastanak cistične hiperplazije sluznice maternice koja može rezultirati gnojnom upalom maternice, a povezuje se i s pojavom tumora dojke.

Klinički simptomi su bezvoljnost, obično puno pije i mokri, ima slab apetit ponekad i povraćanje. Vlasnici često primjete da su životinje slabe na stražnjim nogama. Ponekad se javlja gnojni iscjedak iz vulve i u tom slučaju je dijagnostika vrlo jednostavna, a u nekim slučajevima vlasnici ne primjete iscjedak jer se maca stalno čisti, ali primjete konstantno lizanje. Kod tzv. zatvorene piometre nema iscjedka jer je vrat maternice zatvoren pa je dijagnostika kompliciranija.

O ovoj temi pisali su i kolege u ranijim odgovorima Nekirurške metode kontracepcijeNekirurške metode kontracepcije.

Ostale nuspojave mogu uključivati debljanje, mučninu, povraćanje, nemoć, edem, probojna krvarenja i otežano disanje.  Rijetke i ozbiljnije nuspojave mogu uključivati tromboflebitis (tromb koji se prianja uz stjenku upaljene vene) i plućne embolije.  Također može uzrokovati glukokortikoidima srodne štetne učinke kao što su nadbubrežna nedostatnost u nekim slučajevima, pogotovo ako se primjena lijeka naglo prekine nakon dužeg korištenja.  Navedeni preparati se ne smiju  koristiti kod gravidnih životinja jer prelaze placentu i maligno utječu na fetus, uz posljedično uginuće i mace i malih mačića.

Predlažem da postupite prema savjetu svog veterinara.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr