Povratak

Dugotrajni kašalj

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam mačka starog 2,5 godine. Kastriran je, redovito cijepljen i tretiran protiv parazita. Ne izlazi iz kuće, jede Royal Canin hranu te redovito dobiva pastu. Nikada nije bio bolestan. Prije 2 mjeseca udomili smo malu macu koju je nakon kratkog vremena prihvatio i stalno se igraju i jure po stanu. Maca je također cijepljena i tretirana protiv parazita. Mačak je promijeno ponašanje otkada smo donijelu macu. Više spava i ne glasa se prema nama što je prije itekako činio.  Inače, prije je bio hiperaktivan. Sada je totalno miran. Pripisali smo to umoru jer se sada igra s njom i više trči te mu nije dosadno dok smo mi na poslu. Međutim, nedavno smo primjetili da mačak kašlje, ali ne konstantno, nego kada zijeva.

Čim zijevne odmah zakašlje, onako kao da hropće, a čini mi se da je malo i promukao, no to ne mogu odrediti sa sigurnošću jer nam se više ne obraća kao prije. Normalno jede i hrskavu i mokru hranu kao i vodu. Zanima me što to može biti. Je li moguće da je upala grla, a da kašlje samo prilikom zijevanja? Bojim se da mu nije ona nešto prenijela bez obzira na cijepljenje. Ne primjećujem nikakvu oteklinu na vratu. Je li moguće da mu smeta klima?
Hvala unaprijed, Brankica

O: Uočavanje prvih znakova bolesti u mačaka gotovo uvijek dovodi do uspješnog izliječenja bez komplikacija, tako da je za svaku pohvalu Vaše promptno reagiranje.

Općenito o kašlju u mačaka opisala je kolegica Vlatka Erman, dr.vet.med. ovdje.

U svakom slučaju, kašalj koji traje duže od 24 sata svakako je dobar razlog za posjet veterinaru. Osim toga, kašalj koji prati zijevanje nije uobičajena pojava kod mačaka, a kako su uzroci zijevanja istovjetni onima u ljudi, moguće se radi o poremetnjama kardiovaskularnog sustava. Isto tako, klima uređaji često dovode do isušivanja sluznice gornjih dišnih puteva koja je tada osjetljivija na infekcije virusima ili bakterijama. Razlikovanje može napraviti samo veterinar na temelju opće kliničke pretrage i nalaza dodatnih pretraga (kompletna krvna slika, biokemija krvi, RTG i/ili UZV prsnog koša,...).

Nastojte zapamtiti koliko učestalo Vaš ljubimac kašlje, a oslušnite ga malo i po noći, kako biste znali da li kašlje i kad sasvim miruje, kako biste dobrom anamnezom pomogli u bržem postavljanju dijagnoze i poduzimanju eventualne terapije.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr