Povratak

Dugotrajni proljev ili fekalna inkontinencija kod mačića - mogući uzroci

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Josipa Sadaric Joomla v2


Odgovara:
Josipa Sadarić, dr. med. vet.
Pet centar, Av. V. Holjevca 62 (Supernova), Zagreb

P: Mačić ima proljev, odnosno uopće ne kontrolira stolicu već deset dana, možda i 12. Sve sam probala, od Prolife do karbona, po preporuci veterinara sad sam naručila u vašem web shopu Royal Canin veter. diet i paste Floryboost, čekam da mi dostave, ali šta dalje? Može li kakav savjet o čemu se radi? On spava i kaka, hoda i kaka, koža mu gola po nogicama, guza užas, ja više nemam pojma šta dalje? Hvala, Marina

O: Fekalna inkontinecija podrazumijeva povremenu ili trajnu nemogućnost zadržavanja stolice. Najčešći uzroci takvog stanja su oštećenja mišića oko anusa (analnog sfinktera) oštećenja živaca radi dijabetesa, ozljede leđne moždine, infiltrativni procesi (primarni i sekundarni maligni tumori).

Proljev je pojava učestale defekacije, praćena povećanim volumenom i vlažnosti fecesa. Najčešće se klinički javlja u bolesti probavnog sustava, osobito tankog i debelog crijeva, ali i kod bolesti drugih organa (gušterača, jetra, bubrega te kod  poremećene funkcije štitnjače).

Od zaraznih uzročnika proljeva najčešći su Salmonella i Campylobacter, ali povremeno se mogu javiti proljevi uzrokovani E.coli ili Clostridium perfrigens i Clostridium difficile. Kod Campylobacter simptomi mogu biti prisutni 1 do 2 tjedna i to najšešće je sekudnarni uzročnik bolesti, dok kod salmoneloze tijek bolesti može trajati i značajno duže (3-4 tjedna). Osim bakterijskih uzročnika mogu se povremeno javiti i proljevi uzrokovani parazitima tipa: Trichomonas foetus, Giardia duodenalis, Isosopora (Cryptoisospora) felis i rivolta itd. Isosopora (Cryptoisospora) felis i rivolta su najčešći kokcidijski paraziti u mačaka te uzrokuje jake iscrpljujuće proljeve. Giardia duodenalis je ekstracelularni protozoarni parazit tankog crijeva. Invazije s giardiom su najčešće asimptomatske ali ponekad dolazi do akutnog ili kronično trajnog ili povremeno sluzavog proljeva. Feces je blijed, mekan, dolazi do gubitka na težini te zaostajanja u rastu.
Trichomonas foetusje protozoarni parazit koji napada najčešće debelo crijevo te uzrokuje dugotrajan i nezaustavljiv proljev iz debelog crijeva. Feces je poluformiran do tekući i ponekad sa svježom krvi ili sluzi u fecesu. Anus može biti upaljen i bolan. Najčešće se javlja u mačaka mlađih od 12 mjeseci.

Isto tako, diferencijalno dijagnostički u obzir dolzi i upalna bolest crijeva (IBD). Upalne bolesti crijeva (IBD) spadaju u skupinu kroničnih enteropatija. U mnogim slučajevima rezultati rutinske pretrage krvi neće biti osobiti, ali zrela neutrofilna leukocitoza Eozinofilija se može uočiti u slučajevima eozinofilnog gastroenteritisa (ili hipereozinofilnog sindroma). Kod teške upalne bolesti crijeva, enteropatija s gubitkom proteina može doći istovremeno s hipoproteinemijom. Osnovni uzrok upale u slučaju idiopatske upalne bolesti crijeva je nepoznat.

S obzirom na to da niste naveli je li ljubimac bio kod veterinara na pregledu i jesu li obavljene određene pretrage, teško je reći što bi u slučaju Vašeg mačića bilo posrijedi. Savjetujem Vam obavezan odlazak veterinaru u specijalističke ambulante male prakse ili Kliniku za unutarnje bolesti na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu.

Dodatne informacije i savjete o ovoj temi možete pronaći i u odgovoru moje kolegice, objavljenom pod naslovom Proljev - dijagnostika i liječenje | Upalna bolest crijeva (UBC ili IBD).

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr