Povratak

Dugotrajno kihanje i teško disanje / Infekcije gornjih dišnih puteva

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
sonja vojnovic joomla


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Mačak mi već duže kiše i ne može disati na nos. Stavim mu fizološku otopinu kad uspijem pa me interesira da li bih mu mogla ikako još pomoći? Da mu stavim ljudski sprej za nos Nasic, koji je dosta blag?
Unaprijed hvala. Maja

O: Infekcije gornjih dišnih puteva često se javljaju kod mačaka. Uzročnici infekcija mogu biti  su virusi, bakterije ili gljivice, a osim mikroorganizama uzrok mogu biti i različiti alergeni. Ako se radi o virusnim infekcijama, komplikacije se mogu razviti u smislu sekundarne bakterijske infekcije, što utječe na opće stanje ljubimca i produžava tijek oporavka.

Najčešća dva virusa koja izazivaju respiratorne infekcije kod mačaka su calicivirus i rhinotracheitis virus (Herpes-1). Često je kihanje jedini znak bolesti, no može se javiti i konjunktivitis i blago povišena tjelesna temperatura.

Bakterijske infekcije najčešće uzrokuju Pasteurella, Bordetella, Streptococcus i Pseudomonas. Osim navedenih bakterija, kao uzročnik se vrlo često susreće Chlamydophila felis. Klamidija je intracelularni mikroorganizam koji živi unutar živih stanica i prenosi se  direktnim kontaktom između mačaka. Vrlo često infekcije dišnog sustava istovremeno uzrokuju dva ili više mikroorganizama. Bolest počinje temperaturom i kihanjem, zatim se često javlja slinjenje, potištenost, iscjedak iz nosa i suzenje. Kasnije nastupa otežano disanje, mršavljenje i iscrpljenost životinje.

Liječenje navedenih poremećaja ovisi o samom uzroku i općem stanju. Potrebno je i vršiti toaletu nazalnog područja, i uklanjati iscjedak iz nosa i očiju. Da bi se spriječila pojava sekundarnih bakterijskih infekcija obično se primjenjuju antibiotici širokog spektra. Osim toga primjenjuju se i  neki od vitaminsko-mineralnih pripravaka za mačke (VMP pasta, Calo-Pet pasta ili Feli Immun tablete) koji će pomoći i ubrzati proces ozdravljenja.  

Zbog svega navedenog savjetujem Vam da se s ljubimcem obratite svom veterinaru. On će nakon pregleda ljubimca biti u mogućnosti odrediti o čemu se točno radi te poduzeti prikladnu terapiju.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr