tanja_mutak1

 
Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje1, Zagreb 

P: Od ljeta 2010. imam 2 mačka. Jedan je stariji, 7 god. i jedan mladi oko 7 mjeseci. Ovaj stariji ga u zadnje vrijeme cijeli dan prati i zgleda da bi se htio pariti s njim, znaju se i potući. Oba su mužjaci. Može li stariji ozlijediti mlađeg? Da nešto poduzmem? Sara


O: Mačke spolno sazrijevaju s nešto manje od godine dana starosti. Za mužjake je najmlađa registrirana starost šest mjeseci. Tipični mužjak postane spolno zreo između jedanaestog i dvanaestog mjeseca starosti.

Hvatanje ženke za kožu na vratu prilikom parenja normalan je obrazac vladanje kod mačaka za vrijeme parenja. Ugriz za vrat ženke može izgledati brutalan, ali je zapravo trik mužjaka da se spasi od napada ženke. Sve mačke, mužjaci, ili ženke reagiraju isto na to ako ih se uhvati za vrat, a to reagiranje potječe još iz djetinjstva. Upravo tako nose majke svoju mladunčad koja se tome mirno prepuštaju.

Očito miris mladog mačka navodi starijeg na parenje.

Također, sazrijevanjem mačka počinje i njihovo nadmetanje. Što se tiče teritorija mačke imaju veliku društvenu toleranciju i mogu dijeliti teritorij sa drugim mačkama.

Teritorijalnost je urođena mačkama. Divlje mačke određuju granice područja u kojem love. Što je veće to područje, vjerojatnije je da će mačka preživjeti. Ovo sve nema previše veze s domaćom mačkom, ali zadržan je nagon za određivanjem granica teritorija. Ako je Vaša mačka sretna i voljena, njeni teritorijalni nagoni neće predstavljati problem.

Središte teritorija domaće mačke bit će njen dom. Mačka koristi mirise, zvukove, grebe i na druge načine obilježava granice svog teritorija. Oblik njenog teritorija biti će nepravilan i neće uvijek slijediti zakonske granice vašeg vlasništva. Teritoriji se mogu preklapati, a mogu postojati i zajednička područja na kojima se mačke sastaju. Teritorij mačke ne mijenja se dok god ona dominira njime. Dolaskom jače mačke granice se mogu prepravljati.

Ako su u kući dvije ili više mačaka, i one mogu biti teritorijalne. U kući će zauzeti različite teritorije koji se mjestimice mogu preklapati. Možda upravo kuhinja biti takvo područje ako se tu mačke hrane. Na taj će se način mačka osjećati manje ugrožena u novoj situaciji.

Jedan od načina na koji nekastrirani mačak obilježava svoj teritorij je i prskanje predmeta urinom. Ostale mačke također će prskati urin, ali će to raditi rjeđe i miris neće biti tako prodoran. Prskanje urina u kući većina vlasnika ne smatra poželjnim ponašanjem. Međutim, to se može dogoditi tamo gdje mačke pokušavaju ustanoviti svoj društveni položaj u kućanstvu s više mačaka ili po dolasku nove mačke (ili životinje).

Među mačkama obično postoji hijerarhija. Prevlast se može izraziti na različite načine; ponekad glavna mačka čisti drugu, a ponakad je agresivna. Kao ni granice teritorija ni prevlast nije stalna. Zanimljivo je promatrati kako slabija mačka preuzima prevlast ako je jača bolesna ili pokazuje znakove slabosti.

Čak i ako je mačka jedina u kući, možda će imati potrebu odrediti svoj teritorij i često će se prepirati oko omiljenog mjesta s ljudskim suparnicima.

Ukoliko vaši ljubimci nisu kastrirani, savjetujem Vam kastraciju. Naime, kada čovjek nabavi kućnog ljubimca, on mu je dužan osigurati smještaj, hranu i potrebnu zdravstvenu njegu. Postoje mnogi preventivni zahvati kojima se mogu spriječiti različite bolesti i stradanja. Kod mačaka je to u prvom redu cijepljenje i kastracija. Detaljnije informacije o ovoj temi možete pročitati ovdje.

Kastrirani mačak ima puno manji radijus kretanja i manju sklonost označavanja urinom terotorija, što znači manje štete po susjedovom cvijeću, balkonu i sl.

Mačak koji luta jer ga na to navode hormoni danima ne jede, u tučnjavama se može zaraziti mačjim bolestima od koje su neke i zoonoze, što znači da prelaze i na ljude (gljivice, a posebno bjesnoća ukoliko ga niste cijepili, naime to niste zakonom obavezni, no ukoliko puštate mačku da ide po vani to bi bila topla preporuka, a također i cijepljenje protiv mačjih zaraznih bolesti i redovito čišćenje od unutarnjih parazita).

OZNAKE: