Povratak

Egzota (Exotic Shorthair) mačka - parenje i najčešće bolesti

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
petra franko


Odgovara:
Petra Franko, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Imam pitanje vezano za parenje egzota mačka. Uskoro će navršiti godinu dana i jako je nemiran i mislimo da mu je došlo vrijeme za parenje. Sad me zanima smije li se on pariti (tijekom godine) sa različitim macama. Konkretno, imali smo upit za dvije mace egzote od kojih je jedna stara 6, a druga 9 mjeseci. Dakle, može li se moj mačak pariti sa obje te mačke (u različito vijeme, kad mace budu spremne za parenje, naravno) i utječe li to možda na išta?
Aldijana

O: Egzota ("exotic shorthair") je mačka snažne građe, zbijenog tijela, kratkog i debelog vrata, okrugle krupne glave i dobrih proporcija te spada prema FIF podjeli u srednje velike do velike pasmine. Nježne je i mirne osobnosti nalik na Perzijsku mačku, ali su življe od svog dugodlakog pretka. Radoznale i zaigrane, prijateljski su raspoložene prema drugim mačkama i psima, te naročito privržene svojim vlasnicima. Od perzijske se mačke razlikuje i kraćom dlakom koju je puno lakše održavati.

Spolna zrelost kod egzota nastupa negdje sa navršenih godinu dana, s time da mužjaci obično nešto ranije ulaze u pubertet.

Dozvoljeno je parenje egzota i perzera. Iz te kombinacije često puta izlazi više dugodlakih nego kratkodlakih mačića. U zadnje vrijeme se sve više prakticira parenje egzota međusobno.

U slučaju Vašeg ljubimca, ne vidim nikakvih zapreka zašto se on ne bi smio pariti s više maca, naravno kada mace budu spremne. Važno je samo provjeriti ima li među roditeljima Vašeg mačka i tih maca s kojima bi se on pario možda nekih genetski nasljednih bolesti koje bi se mogle prenijeti na potomstvo.

Neke od bolesti koje se pojavljuju kod egzota jesu sljedeće – zbog brahiocefalične građe glave i lica čest je tzv. "perzijski sindrom" obstrukcije gornjih dišnih puteva (BAS ), entropium (izvrtanja donje vijeđe) i perzistentno suzenje očiju (epifora) te defekti donje vilice. Hipertrofična kardiomiopatija (HCM) i abnormalnosti mitralnih zalistaka srca, te vrlo često i intolerancije na sastojke u dehidriranim hranama (npr. na žitarice) zbog nedostatka ili mutacije nekoga od probavnih enzima. Policistična bolest bubrega i jetre (PKD ) te sindrom bolesti donjih mokraćnih puteva (FLUTD) i povećani rizik od stvaranja oksalatnih kamenaca u mokraćnom mjehuru.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr