Povratak

Eozinofilni granulom i potpora imunološkom sustavu

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam mačića starog 5 mjeseci, živi u stanu, ne izlazi van. Kada smo ga dobili sa 2 mjeseca, bio je jako prehlađen i dobivao je injekcije tjedan dana. Prije mjesec dana smo primjetili da su mu gornje usne naoteknute, te su se na njima počele stvarati male ranice. Otišli smo kod veterinara koji je rekao da je to zbog pada imuniteta i ponavljat će se te je opet dobio injekcije. Sada mu se stanje opet vratilo na desnoj strani kod brkova. Mačić još nije cjepljen. Jede Whiskas hranu. Bila bi zahvalna ako bi mi mogli preporučiti neku kvalitetniju hranu za dizanje imuniteta i ima li veze što još nije primio cjepivo sa tim stalnim padanjem imuniteta? Inače je jako aktivan, normalno jede i igra se. Unaprijed hvala! Ivana

O: Jedna od mogućih reakcija mačaka na pojavu alergija jest i pojava tzv. eozinofilnog granuloma ili plaka. Najčešće mjesto za pojavu ovog tipa reakcije jest koža i sluznice. Drugi naziv za ovaj tip alergijske reakcije jest i indolent ulcer i najčešće se može vidjeti na gornjoj usnici mačke ( sa jedne ili obije strane). Najčešće se pojavljuje kod alergijskih reakcija, ali i kod nekih malignih oboljenja. Eozinofilni plak, za razliku od eozinofilnog granuloma, može se vidjeti i na drugim mjestima (na unutarnjoj strani bedara i trbha) te je najčešće praćena pojavom pojačanog svrbeža.

Imunološki sustav životinja obavlja funkciju na takav način da prepoznaje i pokušava uništiti različite uzročnike stvaranjem antitijela. Također,  neki mačji virusi, poput uzročnika FIV i FeLV, oslabljuju odgovor imunološkog sustava na određene podražaje. Ako je imunološki sustav preosjetljiv ili se pravodobno ne isključi nastaje alergija ili autoimuna bolest. Sposobnost imunološkog odgovora, uz prije navedene viruse, smanjuje se pod utjecajem prisutnosti drugih bolesti, nedostatne prehrane i štetnih utjecaja okoliša.

U održavanju imunološkog sustava na optimalnoj razini izrazito bitna je i prehrana, koja ne samo da mora zadovoljiti sve potrebe organizma s nutricionističkog stajališta, nego i sve druge elemente važne za normalni rast i razvoj mladog organizma ljubimca. Iz gore navedena razloga, savjetujem Vam da mu ponudite neke od hrana iz superpremium programa (npr. Hill`s, Eukanuba, Royal Canine) koji predstavljaju optimalan izvor svih nutrijenata, pa tako i minerala i vitamina.

U ponudi ljekarni Pet centra je i Immunoboost pasta koja sadrži kolostrum, esencijalne masne kiseline, probiotske bakterije i vitamine koji predstavljaju potporu mačkama oslabljenog imunološkog sustava.

O problemima s usnama mačaka pisala je kolegica Davorka Balantin, dr.vet.med. ovdje.