Povratak

FIV ili virus imunodeficijencije mačaka - savjeti za vlasnika oboljele mačke

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
sonja vojnovic joomla v2


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. med. vet.
Pet centar, Našička 144, Zagreb

P: Kao prvo, veliko hvala na opsežnom i brzom prethodnom odgovoru. Svog mačka sam odvela kod drugog veterinara i taj je napravio analizu krvi kojom je ustanovljeno da moj mačak Hektor  je pozitivan na FIV. Od terapije sam dobila Metrobactin 1/4 2xna dan, Calixta 1/8 1x na dan i Dia dog and cat. Jučer je već mačak počeo normalnije jesti, ali još uvijek kunja. Veterinarka nam je preporučila interferon, s tim da je naglasila da se mačak neće izlječiti ali da će ublažuiti simptome. Namjeravamo krenuti s interferonom. Biste li i vi to preporučili? Još jednom veliko hvala i srdačan pozdrav, Vera

O: FIV (feline imunodeficiency virus) ili virus imunodeficijencije mačaka uzrokuje zarazno oboljenje kod mačaka kod kojeg dolazi do slabljenja imunološkog sustava. Bolest se još naziva i mačja sida, a uzročnik spada u lentiviruse jednako kao i virus HIV-a. Primarni način širenja ovog virusa je preko ugriznih rana jer se virus nalazi u slini bolesnih životinja. Rjeđe se prenosi direktnim kontaktom kao što je lizanje ili pak preko zajedničkih posuda za hranu i vodu. Mačka koja je jednom zaražena, ostaje zaražena uvijek, a  godinama   može biti bez simptoma. FIV napada imunološki sustav životinje (slično kao HIV kod ljudi). Na taj način mačke postaju osjetljivije na uobičajene infekcije nego što su to inače zdrave mačke, simptomi su kod njih teži, a liječenje često slabije uspješno. Bolest se javlja u tri oblika i to u akutnom, subkliničkom i kroničnom obliku. Akutni oblik se javlja 1 do 2 mjeseca nakon zaražavanja. Mačka može imati povišenu tjelesnu temperaturu i povećane limfne čvorove. Može biti mirnija i potištena, no to često prolazi neopaženo. U subkliničkom stadiju simptomi nisu izraženi, a on može trajati godinama.Treći stadij je kronični stadij u kojem je imunološki sustav životinje toliko oslabio da se javljaju simptomi  infekcija. Dlaka postaje neuredna, dolazi do gubitka apetita, mršavljenja, pojave stomatitisa, konjunktivitisa, anemije. Moguće su i promjene na koži, a vrlo često javljaju se i problemi sa gastrointestinalnim sustavom. Većina bolesnih mačaka ugiba zbog sekundarnih infekcija i njihovih komplikacija.

Zbog toga je Važno zaštititi mačku od mogućih infekcija bakterijama, virusima ili parazitima. Držati je odvojeno od drugih životinja, u zatvorenom prostoru, hraniti kvalitetnom i uravnoteženom hranom i što prije reagirati ako se primjete neki simptomi ili promjene na životinji. Sirova hrana se treba izbjegavati zbog većeg rizika od infekcija  sa parazitima ili bakterijama. Treba naglasiti da je ovaj virus specifičan za mačke i da ljudi ne obolijevaju.

Što se tiče liječenja, antimikrobni lijekovi se koriste da bi se suzbile postojeće infekcije, a primjenjuje se i simptomatska terapija. Imunomodulatori kao što je interferon pomažu u ublažavanju simptoma. U ispitivanjima se pokazalo da je primjena interferona kod mačaka oboljelih od FIV-a dovela do smanjenja kliničkih znakova tijekom simptomatske faze te do smanjenja smrtnosti. Nažalost FIV se ne može izliječiti, no primjenom ovakve terapije može se poboljšati kvalitetu života oboljele životinje.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr