Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Ovo mi je već drugi put da vam se javljam i iskreno vam zahvaljujem na brzom i vrlo preciznom odgovoru na prvo pitanje glede mog mačka. Mačak je star 7-8 mj., jače je građe i vrlo živahan. Prije nekoliko dana (7) uočila sam oteklinu na njegovom obrazu koja me izgledom podsjeća na zubobolju. Pregledala sam mu usnu šupljinu i primjetila mali rez, otprilike pola centimetra, kao neka ogrebotina ili razderotina. Očigledno se ozlijedio, čak sam posumnjala da mu se zabila neka travka koja ne može izići. Mačak se sasvim normalno ponašao, igrao, jeo, spavao.. nikakvih simptoma bolesti ili smetnje osim "natečenog obraza". Čitajući vaše prethodne odgovore o bolestima mačaka pronašla sam neku sličnost po pitanju ciste, hematoma uzrokovane vanjskim podražajem...

Uglavnom, veliki dio otekline s obraza mu je nestao (valjda je puklo, iscurilo) a ostala mu je kvržica u predjelu između nosa i ispod oka. Nekoliko puta sam mu malo "izmasirala" obraz i sasvim malo to mjesto (na koje je pokazivao malu bol na dodir) nadajući se da ću tako potencirati izlazak gnoja ili čega već. Jučer mu je ta kvržica pukla ali sa vanjske strane i čini se da je sad čisto. Ima ružnu fleku i sljepljenu dlaku na obrazu koju sam mu probala malo očistiti. Dakle, na licu mu je sad krvava rupica, pomiješana s malo gnoja. Budući živim na otoku, svaka stručna pomoć mi je pomalo nedostpna. Imamo jednog veterinara koji nije previše pouzdan i često je odsutan pa ga ne bih molila za pomoć. Zanima me, da li da mu tu ranicu isperem nekim peroksidom ili postoji kakav sprej koji mogu nabaviti u ljekarni, te da li vam to izgleda kao da je sada u redu? On se i dalje normalno ponaša, jede, spava. Ima svoj ležaj u garaži, na toplom i suhom. Unaprijed zahvaljujem, Helena

O: Prema opisanome, kod Vašeg mačka se najvjerojatnije radi o fistuli i apscesima.

Apsces je nakupljanje gnoja u novonastaloj šupljini, odnosno lokalizirana gnojna upala koja se može razviti u potkožnom tkivu, ali i u dubokim tkivima i organima. Apsces potkožnog tkiva manifestira se lokalnim znacima upale: crvenilo (rubor), oteklina (tumor), toplina (calor) i bol (dolor) i izraženim fenomenom zvanim fluktuacija. Apscesi i fistule u mačaka najčešće nastaju prilikom ozlijeda u međusobnim borbama, pri čemu infekt, najčešće bakterije iz roda Staphiloccocus, ulaze kroz ranu u potkožje i tkivo. Bakterije uništavaju lokalne stanice i luče svoje toksine. Premda je njegov početak obično akutan, apsces može perzistirati i postati kroničan. Pod takvim uvjetima upalni poticaj i dalje traje rezultirajući stalnim prilivom neutrofila. Apsces može biti težak terapijski problem jer njegova unutrašnjost nije vaskularizirana, što onemogućava učinkovitost liječenja.

Apscesi u mačaka, najčešće su lokalizirani na području glave, extremiteta, leđa i vrata. Sadrzaj apscesa može ostati unutar novonastale šupljine, ali može i drenirati na površinu.

Apscesi koji ne dreniraju na površinu, odnosno ne izlazi sadržaj, potrebno je napraviti inciziju sadržaja i ukloniti eventualno nekrotično tkivo. Ovakave zahvate vrši veterinar pod lokalnom ili općom anestezijom. Kod većih apscesa, potrebno je i više puta učiniti drenažu i ispiranje šupljine. Mačkama se obavezno apliciraju antibiotici parenetralno, kako bi se spriječila daljna infekcija i migracija bakterija i sadržaja na druga mjesta i tkiva, te septikemija. Vlasnici mačkama mogu olakšati stavljanjem toplih obloga 5 - 10 minuta na mjesto gdje se nalazi apsces, 3 - 4 puta na dan. Životinji je preporučljivo staviti zaštitni ovratnik, kako bi se spriječilo lizanje, jer slina sadrži mnogo bakterija koje samo mogu komplicirati stanje.

Fistula je stara rana u vidu kanala sa slabom tendencijom zaraštavanja, iz koje se cijedi gnoj ili tjelesna tekućina. Fistule mogu biti prirodne ili stečene, te gnojne, sekrecijske i ekskrecijske. Gnojna fistula se sastoji od otvora, kanala i dna. Otvor je obično ljevkasto uvučen, okolina je bez dlake i pokrivena gnojem. Otvor je relativno mali, jer ga koža nastoji zatvoriti epitelizacijom. Ako se otvor i zatvori, gnoj se nakuplja unutra, pri ćemu će ponovo probiti novi otvor. Dugotrajne fistule mogu imati i više otvora, odnosno i više kanala. Kanal je često nepravilan, a stijenku oblaže granulacijsko tkivo. Dno fistule je gnojna šupljina i u njoj se nalazi uzrok, strano tijelo, nekroza, ili tkivo koje nije demarkirano. Gnojni džepovi sami po sebi djeluju kao strano tijelo.

Kod sekrecijske fistule dolazi do ispražnjavanja sekreta otvorenih žlijezda (fistula slinovnice, ductusa paratidicusa, jednjaka itd.).

Ekskrecijska fistula je fistula organa poput crijeva, vagine ili mokraćnog mjehura.

Kod liječenja fistula potrebno je utvrditi i ukloniti uzrok, utvrditi otvor, sondirati kanal, utvrditi njegov smjer i položaj, te u njemu uzrok, odnosno strano tijelo. Kanal se kiruški otvara, nakon čega se dno kiretira ili kiruški ekstripira, te ispire antiseptikom. Kod sekrecijske i ekskrecijske fistule, nakon uklanjanja uzroka treba težiti zatvaranja kanala.

Savjetujem Vam da ipak posjetite veterinara kako bi se na vrijeme provela terapija, te se na taj način spriječila infekcija i septikemija. Pri takvim zahvatima važno se držati pravila asepse i antisepse, te u tom slučaju se nikako ne preporučuje samoincijativno liječenje od strane vlasnika.

OZNAKE: