Povratak

Gingivitis, naslage na zubima / Čišćenje zubiju u mačaka

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
martina_k

Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka   


P:
Imam mačku ima gingivitis, jučer je bila kod veterinara, dobila je antibiotike i ok je. Moje pitanje je, pošto opet idem kod veterinara danas na kontrolu, koje je vaše mišljenje, u kojem periodu nakon što se smiri upala, treba ići na skidanje kamenca. Da li se ono uvijek izvodi ultrazvučno ili može i drugačije? Andrea

O: Kod mačaka starijih od tri godine, vrlo je učestali problem vezan uz naslage na zubima, posljedičnoj upali desni, također prisutne su virusne zarazne bolesti usne šupljine, a može biti i popratni znak oboljenja drugih organa poput želuca i bubrega. Mačke inače nisu baš "sretne" kod čišćenja zubića od strane vlasnika pomoću četkica i pasti.  Naslage ili zaostaci od dnevno unesene hrane ( takozvani plak) podloga su za stvaranje tartara (čvrste naslage na zubićima), a dovoljno je 2-3 dana da se formira. Odlazak veterinaru radi čišćenja zubića, kod mačaka se preporuča jednom godišnje, a Vaš veterinar može preporučiti i više pregleda naknadno na temelju zatečenog stanja u usnoj šupljini.

Čišćenje se obavlja uz pomoć sedativa i anestezije, kako bi pacijent bio što mirniji i omogućio veterinaru vrlo detaljan pregled zubiju i desni,otkrio "skrivene " probleme,očistio prednje zubiće, očnjake, kutnjake i pretkutnjake vrlo deatljno (treba skinuti u potpunosti naslage, jer su one osnova za daljnje stvaranje).


Prilikom ovog zahvata veterinar koristi razne instrumente (radi detaljnjijeg čišćenja utora i međuprostora zubića), ultrasondom skida sa većih površina brzo i lako,a sam zvuk bio bi neugodan za pacijenta ,te oni moraju biti sedirani i mirni kako se ne bi oštetila sluznica usne šupljine (kod korištenja instrumenata).

Nakon završene terapije antibioticima (5-10 dana prema uputi veterinara), poželjno je posjetiti ponovno Vašeg veterinara, koji će na temelju procijene zatečenog stanja po terapiji odlučiti što i kako dalje, jer naslage na zubićima se stvaraju vrlo brzo .

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr