Povratak

Gliste kod mačića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Moja maca (12 mjeseci) omacila se 02/05/2007 i obradovala nas je sa 4 prekrasna mačića. Sad su stari skoro mjesec dana. Još uvijek sisaju (često). Ono što me buni jest da li je već pravilo da svaki mačić ima glistice i da ga moram tretirati pastom. Naime, majka nema i nije imala gliste prije ni poslije okota. Pa kako onda ih mačići dobiju?. Maca je kućna i nije izlazila van već duže vrijeme. Ujedno me zanima i to kada da ih počnem "ubacivati" u toalet? Mama maca je jedna divna brižna majka koja ih pere, doji svaka 2-3 sata. Uglavnom ih ona čisti, pa ne znam da li je već sad vrijeme da ih počnem navikavati na posudu s pijeskom.

Mora li to biti neka posebna, odnosno nova kutija za male mačiće ili mogu koristiti i maminu (naravno koja se redovito čisti) i koji pijesak da koristim za mačiće? Jedan od najzaigranijih (muškić) je već počeo jesti mamine granule - suhu hranu (Premium-Purina) za mačiće (to sam kupila s obzirom da ih doji pa sam iz vašeg članka pročitala da je dobro davati joj hranu za mačiće radi mlijeka). Mogu dopustiti i ostalima da jedu, neće biti veliki zalogaji za njih? Pozdrav od Lovorke iz Splita .

O: Najčešći oblići u mačaka, a naročito mačića, su Toxocara cati i Toxascaris leonina. Obično su duljine 5 - 10 cm, bijele ili lagano smeđkaste boje, a nalik su špagetima. Ako je prisutna velika invazija ovim parazitima, mačka ih može povratiti ili cijele (neoštećene) izlaze sa stolicom. Osim probavnih problema, invazija oblićima ponekad može i ozbiljno narušiti opće stanje organizma. Kod mačića invadiranih navedenim crijevnim parazitima često se uočava okrugli i napuhnut trbuh i stalno prisutna želja za hranom. Iako rijetko, ali crijevni se paraziti mogu namnožiti u tolikom obujmu da izazovu začep crijeva. U samom crijevu gliste remete apsorpciju hranjivih sastojaka, ometaju prohodnost crijeva, a otpadnim produktima svoje probave djeluju štetno na domaćina. Odrasle gliste izlučuju mnoštvo sitnih jajašaca, koja izmetom dospijevaju u okoliš. Kada takvo jajašce ponovo dospije u probavni sustav mačaka, u crijevu se oslobađa ličinka koja putuje do jetre, iz jetre dijelom u mišićje, a drugim dijelom u pluća. Ličinke koje dospiju u pluća životinja izbacuje kašljem. Kako životinje iskašljani sadržaj gutaju, ličinke ponovo dospijevaju u probavni sustav gdje se razviju u svoj konačni oblik.

Mačići se invadiraju preko majčinog mlijeka ili u toku graviditeta preko placente.

Ovi oblići mogu se prenijeti i na ljude, a stanje je poznato pod nazivom "visceralna larva migrans". Mačići se čiste sa Banminth pastom. Banminth pasta je antinematod širokog spektra koji u želučano-crijevnim oblićima koči neuromuskularni prijenos podražaja uključujući spastičnu paralizu njihova mišićja. Pasta je indicirana za dehelmintizaciju mačaka infestiranih zrelim stadijima crijevnih nematoda i ankilostomida - Toxacara cati (mystax), Toxascaris leonina i Ancylostoma tubaeforme. Lijek se se daje per oralno. Nježno se fiksira glava mačke, a vrh injektora stavi se životinji na usni ugao iza gornjeg očnjaka. Laganim pritiskom aplicira se odgovarajuća količina paste na jezik. Lijek se također može umiješati u hranu ili ga se istisne mački na šape odakle poliže pastu. Mačićima, pošto ste prethodno istisnuli pastu na prst, polako ćete namazati na jezik. Doza Banminth paste je jedna crtica na injektoru na 1 kilogram tjelesne mase. Pošto se radi o mačićima istisnit ćete vrlo malo paste. Prvo tretiranje mačića obavlja se u dobi od 10 - 14 dana, zatim se još dva puta ponavlja u razmacima 10 - 14 dana. Vrlo je važno istovremeno tretirati i mačku majku, dvokratno u razmacima 10 - 14 dana, ukoliko je mačka prethodno redovito čišćena (svaka 3-4 mjeseca do kraja života). Pri tome moram napomenuti da se u odraslih mačaka preporučuju sredstva koja istodobno djeluju i na trakavice, kao što su Drontal Cat tablete ili Pratel tablete te Verpanyl tablete.

Ne bi bilo loše nabaviti još jedan WC za mačiće kako oko vršenja nužde ne bi nastala gužva, a pogotovo zato što neke mace znaju biti jako teritorijalne oko svog WC-a. Natusan pijesak također možete koristiti i za mačiće kao i za njihovu mamu, a dehidriranu hranu mačićima možete početi davati već u dobi od 3 tjedna starosti, s time da ako ne mogu gristi i žvakati granulice, slobodno ih namočite desetak minuta ranije u toploj vodi kako bi granulice omekšale i kako bi ih mačići mogli gristi i lakše probaviti.

Majke mačke podučavaju svoju mladunčad, tako da Vam savjetujem da se za sada ne mješate u njihov odgoj. Osim toga mačići instinktivno znaju gdje je potrebno obaviti nuždu, budući da za sobom svoj izmet vole zakopati.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr