Povratak

Gravidna mačka i neprijateljsko ponašanje prema podmlatku iz prethodnog legla

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
petra franko


Odgovara:
Petra Franko, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Imam mačku staru 10 godina koja je opet skotna, za otprilike mjesec dana bi se trebala omaciti. Iz prošlog legla sam ostavila dva muška mačića, sada su stari 2-3 mjeseca. U zadnje vrijeme mačka reži, frkće i udara svoja dva mačića. Može li tomu biti uzrok to što će se uskoro omaciti i ne želi "staru" djecu u blizini?

Hvala na odgovoru.

Nikolina

O: Graviditet kod mačaka traje od 58 do 65 dana, tj. oko 9 tjedana.

U prvih 3 do 4 tjedna promjena praktički kod mačaka nema, apetit je konstantan, tjelesna težina također a i ponašanje.Tek u drugoj polovici graviditeta uočavaju se porast tjelesne težine, spušten trbuh, bradavice postaju mekanije i ružičaste, poveća se apetit i uz to maca promjeni ponašanje tako što postaje maznija, umiljava se i priprema za majčinstvo.

Treća faza u tijeku graviditeta bi bila ova koju Vi opisujete, maca postaje nemirna, često liže vaginalno područje, dan ili dva prije poroda apetit se naglo smanji, te dolazi do promjene u ponašanju – više traži osamu, manje je aktivna ili ako je vezana za vlasnika postaje još maznija i traži mirno mjesto gdje će se poroditi.

Dakle, prirodno je da se ponaša nešto agresivnije prema svojoj prijašnjoj djeci, i da im frktanjem daje do znanja da ona sada treba mir. Ono što Vi možete učiniti za nju je osigurati joj taj mir, u smislu – ako ste primjetili da će porod nastupiti za koji dan, da je odvojite od mačića i dozvolite međusobnu interakciju u vrijeme jela ili kroz nekih pola sata dnevno, a ostatak dana priuštite joj odmor. Osigurajte maci miran skrovit kutak, neku kutiju, ili košaru sa čistim krpama ili dekom gdje će moći neometano na svijet donijeti nove mačiće.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr