Povratak

Gruba igra majke mačke s mačićem / Socijalizacija, učenje i priprema mačića za samostalni život

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
petra franko


Odgovara:
Petra Franko, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Imam mačku staru godinu dana koja je okotila prije 4 tjedna, jednog mačića. To joj je prvi okot. Ona je brižna i nježna prema njemu, ali nekada se zna igrati s njim jako grubo. Grize ga za njuškicu i nogice dok ne počne mijaukati od boli. Strah me da ga ne ozlijedi tako. Je li to normalno ponašanje za mačku? Pero

O: Mačke su po prirodi radoznale, društvene i vole provoditi vrijeme u igri. Mačići odrastaju u obitelji i majka je zadužena da ih uči pravilima mačjeg ponašanja.

Vaš mačić ulazi u fazu socijalizacije kako u obitelji, tako i u mačjem svijetu. Period socijalizacije je od drugog ili trećeg tjedna starosti do devetog tjedna starosti, ali važan dio karaktera pojedine mačke oblikuje se i dalje do četvrtog mjeseca starosti. Za mačiće je naročito važno da u periodu socijalizacije imaju pozitivna iskustva s ljudima. Kratki periodični kontakti sa ljudima pomažu spriječiti probleme u ponašanju mačaka kućnih ljubimaca.

Iako su mačke naši kućni ljubimci i uvelike su promjenile svoje životne uvijete i načine ponašanja one su i dalje lovci, "divlje zvijeri".  Nagon za lovom je prisutan u manjoj ili većoj mjeri kod pojedinih mačaka zavisno da li imaju izlaske u vanjski svijet ili su izričito kućne mace. Dakle, na majkama mačkama je zadaća da mačiće uče lovu. U početku je to svedeno na igru, majka pokušava izoštriti osjetila svojeg mačića i spretnost u trku,  a kasnije čak mogu donositi i mrtvi plijen ili omamljeni čime mačići uče što je plijen i što je jestivo, a zatim i kako plijen uhvatiti i usmrtiti.

To što je majka ponekad agresivna i čini Vam se kao da će ga ozlijediti je samo njen način da ga nauči što smije, a što ne i možemo reći da ga na neki način priprema na to da u susretu s drugim mačkama mora biti oprezan jer može izvući tanji kraj. Zaista, ta igra i učenje pravilima ponašanja ponekad mogu izgledati kao maltretiranje, ali to je vrlo važno za pravilnu socijalizaciju mačića.

Svakako, ako baš vidite da mu ona nanosi fizičke ozljede u smislu da ostavlja tragove zuba na njemu ili da ga u potpunosti ignorira i ostavi da mjauče od boli, naravno da ćete se uplesti i zaustaviti takav način komunikacije.  Za sada preporučam da samo promatrate njihovu međusobnu interakciju i intervenirate ako stvarno igra postane pregruba.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr