Povratak

Gubitak dlake i promjene na koži mačke / Kožne mikoze

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Prije otprilike tjedan dana pobjegla mi je mačka, koja većinu svog vremena provodi u mome dvorištu. Sada kad se vratila, primjetio sam da joj nedostaje dlake iznad i ispod desnog oka te nešto malo na desnoj šapi. Koža na opisanim mjestima izgleda kao opečena. Možete li mi reći da li je moguće zadobiti takve ozljede u tučnjavi ili postoji kakva bolest s ovakvim simptomima?
Unaprijed hvala, Andrej

O: Kožne mikoze (Dermatomikoze ili Dermatofilarije ili lišaji) su infekcije kože, izazvane gljivama ili micetama (dermatofit ili mikrosporija).

Mogu zahvatiti i kožu, nokte i dlake u domaćih i divljih životinja i čovjeka. Gljive koje su uzročnici kožnih mikoza pripadaju rodovima Microsporuma (mikrosporoza), Epidermophytona (epidermofitoza samo u čovjeka) i Trichophytona (trihofitoza).

Mikrosporum canis su dermatofiti koji češće dolaze u mačaka i pasa a znatno rijeđe drugi oblici.

Spore dermatofita dospiju na kožu i zaustave se oko dlake, isklijaju i rastu u hifama niz dlačni tobolac (sve od korijena), a dlaka je tada uništena, lomljiva, lako se čupa, ponekad izgleda kao ošišana. Infekcija zahvaća površinski keratinizirani sloj kože između dlaka. Promjene na koži okruglog su oblika i šire se cestrifugalno.

U mačaka  se zna javiti difuzna dermatomikoza s rasijanim sitnomrvičastim lezijama, dlaka ispada na malo mjesta, premda se infekt nalazi na čitavoj površini kože i u svim dlakama (lako vidljivo Woodovom UV svjetiljkom).

Za životinju i za čovjeka izvor infekcije mogu biti bolesne životinje, direktnim dodirom ili indirektno preko kontaminirani predmeta, a također se prenosiocima smatraju i uši, krpelji i buhe.

Klinička slika dermatomikoze je karakteristična pa se bolest dosta pouzdano može dijagnosticirati, a može se potvrditi i mikroskopskim promatranjem strugotina uzetih s promjenjeni dijelova kože.

Liječenje se provodi fungicidima lokalno, u obliku masti ili tekućina za  prskanje, a također pomaže i tinktura joda (Betadin).

Moguće je i da se kod Vaše mace radi o ogrebotini i oguljotini, a to su površinske povrede kože, koje mogu nastati na različite načine. Obično ne krvare. Mogu biti posute točkastim ili prugastim krvarenjima, a rubovi su crveniji i punokrvni ili podliveni krvlju.

O šugi je pisala kolegica Zdravka Rumiha dr.vet.med. ovdje.

Zbog sličnosti simptoma različitih bolesti, za točno postavljanje dijagnoze potreban je veterinarski pregled, kako bi se potom pristupilo pravilnom liječenju.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr