Povratak

Gubitak dlake kod mačaka/ Mačja šuga

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam dvije mačke koje žive vani u dvorištu, crno-bijele su (više bijele dlake), stare su godinu dana. Jedna je ženka (sterilizirana), a drugi je mužjak. U kolovozu su imale šugu, na ušima su imale male kraste i kvrge i nedostajalo im je malo dlake na vrhovima ušiju. Otišla sam veterinaru i dobile su injekcije. Nakon oko mjesec dana  dlaka im je ponovno narasla i nisu imali više tih krasta. Mužjak je prije dva tjedna počeo gubiti dlaku na stražnjim nogama,  a sada i ženka. Zanima me je li to ponovno šuga? Čitala sam da su bijele mačke osjetljivije i da nekada mogu gubiti dlaku zbog prejakog sunca ili zbog hladnoće?
Katarina

O: Mačja šuga je kožna bolest mačaka koju karakterizira intenzivan svrbež. Uzročnici bolesti su paraziti iz obitelji Sarcoptes. U ovu obitelj ubraja se i parazit Notoedres cati koji uzrokuje šugu u mačaka.

Predilekciona mjesta za razvoj šuge na ljubimcima su ona mjesta na koži koja su slabije obrasla dlakom (trbuh, prsa, sapi, uši, laktovi i noge). Iako su šugarci vrstno specifični, mogu infestirati i čovjeka koji je bio u direktnom kontaktu s oboljelom mačkom. Prvi simptom ove bolesti je jak svrbež, koža postaje zacrvenjena, javlja se pojačano perutanje, a nerijetko dolazi i do sekundarne infekcije bakterijama. Kako bolest napreduje, dolazi do zadebljanja kože, a zbog učestalog češanja zahvaćeno područje je prekriveno krasticama.

Općenito, koža je mački prva linija obrane, koja onemogućava štetnim mikroorganizmima ulazak u organizam. Stoga je, zajedno s dlakom, sklona brojnim poremećajima. Kožni problemi postaju očiti kada dlaka postane lomljiva, suha, bez sjaja ili počne otpadati. Preosjetljivost na ugriz buhe predstavlja uvjerljivo najčešću kožnu promjenu. Na kožnu bolest kod mačke može ukazivati: češanje, gubitak dlake, promjene pigmentacije, vidljive otekline, upala, nabori, suho prhutanje i kraste, vlažna površna i dublja oštećenja. Većina oblika kožnih bolesti karakterizirana je mnoštvom tih kliničkih znakova.

Osim gore navedenih razloga, postoje još i drugi uzroci gubitka dlake (alopecija) kod mačaka: infekcije različite etiologije, dermatofitis, hormonalni razlozi, pojačana aktivnost nadbubrežne žlijezde, opsesivno uređivanje, pretjerano lizanje, utjecaj okoline i promjene ponašanja,...

Stoga, bez pregleda kože i dlačnog pokrova nemoguće je točno utvrditi što je uzrokovalo promjene na koži kod Vaših ljubimaca. Kao što u navedenome stoji, simptomi su vrlo slični kod različitih kožnih bolesti i promjena. Kako biste isključili i druge bolesti, odnosno, kako bi se postavila točna dijagnoza, savjetujem Vam posjet veterinaru koji će na temelju pretraga kože dijagnosticirati problem/e i primijeniti odgovarajuću terapiju.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr