Povratak

Gubitak dlake nakon ugriza krpelja / Opasnost i zaštita mačke od krpelja

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Na mačka starog godinu dana redovito stavljam Frontline, Advantix i sl., uglavnom, dakle, protiv buha i krpelja, ali protiv krpelja je totalno beskorisno. No, to nije problem, problem je u tome što u zadnja 2 tjedna, gdje god bi mačka ubo krpelj, on bi počeo gubiti dlaku, tako da je sad na par mjesta "ćelav". Zašto se to događa, je li to slina od krpelja pa je on alergičan na nju ili...? Hvala, Petra

O: Frontline Combo za mačke nakon primjene uklanja odrasle buhe tijekom sljedeća 4 tjedna, jajašca i ličinke buha tjekom sljedećih 6 tjedana, a krpelje uklanja tijekom sljedeća 2 tjedna.

Advantix je preparat namijenjen isključivo psima i koristi se za suzbijanje  buha i krpelja, a za mačke je otrovan!

Advantage je preparat za suzbijanje buha za mačke i štiti životinju iduća 4 tjedna.

Bitno je da se preparati namjenjeni za pse ne koriste kod mačaka.

Također, u ponudi Pet centra možete pronaći i ogrlice za mace, koje štite od krpelja.

Potrebno je naglasiti i da nema preparata koji pruža 100% zaštitu pa je bitno koristiti preparate u propisanim intervalima, a pored toga redovito pregledavati životinju, osobito nakon boravka izvan kuće. Što prije krpelj bude otkriven i uklonjen, manja je šansa da prenese infekciju na životinju. 

Krpelji mogu biti prenosioci uzročnika mnogih bolesti koje izazivaju bakterije, praživotinje, rikecije i virusi. Svi krpelji su paraziti i sišu krv, a svojim rilcem probiju kožu. Zupcima se snažno učvrste, tako da ih je iznimno teško odstraniti jer se snažno uhvate za uporište i ne puštaju ga ni po cijenu toga da im glava bude odvojena od tijela.

Krpelju treba 24-36 h vremena za prenošenje zaraze bolesti. Kritična količina uzročnika, koja može zaraziti ljubimca, nastaje nakon 24-36 sati nakon što se krpelj uhvatio. Nema opasnosti od zaraze ako glava prilikom vađenja ostane u koži jer je glavni izvor infekta krpelja njegova utroba.

Krpelj na mjestu uboda izaziva reakciju organizma u vidu upale: crveno, natečeno, temperirano područje. Nakon što ste odstranili krpelja, može kao posljedica upale doći do promjene pigmentacije na tom mjestu. Također, prilikom zaraštanje ubodne ranice stvaraju se male kraste na mjestu gdje je bio ubod krpelja. Ukoliko je prilikom izvlačenja krpelja, rilce ostalo zabodeno u kožu, organizam će ga izbaciti upalnom reakcijom u vidu gnojne pustulice ili se oko rilca, koje predstavlja strano tijelo u organizmu, kao produkt reaktivne upale stvori vezivno tkivo i zaostane malo podkožno zadebljanje.

Gubitak dlake može, također, biti reakcija na navedene promjene ili poslijedica češanja i grickanja mjesta jer prisutnost krpelja macu iritira.

Ukoliko kod mačke nema nikakvih drugih promjena, vjerojatno nema opasnosti za njeno zdravlje.

No, ukoliko imate bilo kakvih sumnji oko zdravlja Vaše mačke, ipak Vam preporučujem da posjetite svog veterinara, koji će pregledati opisane promjene.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr