Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Molim Vaš savjet u svezi kihanja kod mace koje traje već 6 mjeseci. Naime, udomila sam s ulice mačka koji sad ima cca 7 mjeseci. Od prvog dana je slijep, odnosno, uopće nema očne jabučice (kad sam ga našla okice su bile otečene i veličine pikula), a kad je to "prošlo", okice su mu ostale prazne i izgleda kao da stalno spava. Naravno, vodila sam ga kod veterinara od prvog dana. Kad je ta upala okica prošla došlo je na red kihanje koje neprestano traje 6 mjeseci s manjim prekidima u kojima je očišćen od parazita i dobio je dio neophodnih cjepiva. Odradili smo vitaminske kure, injekcije antibiotika, kapi protiv alergije, tobrex mast i kapi za oči (iz kojih također stalno pomalo curi iscjedak), ali

sve u svemu nije dalo većih rezultata. Par dana nakon svake terapije kihanje se nastavlja popraćeno izbacivanjem sline, ponekad sa sukrvicom, a ponekad samo "obični" zeleni sekret, dok curenje iz, pogotovo, jedne okice nikad nije u potpunosti prestalo. Inače, problema s probavom nema, jede dobro i redovito i po svemu je vrlo normalan mačić.
Unaprijed hvala na odgovoru, Dolores

O: O gubitku očne jabučice možete pročitati ovdje.

Gnojna upala rožnice nastaje infekcijom bakterijama gnojenja. Ako se gnojni proces infiltrira u dublje slojeve rožnice govorimo o infiltraciji rožnice ili dolazi do stvaranja apscesa na rožnici. Gnojne bakterije nalazimo u konjuktivalnoj vrećici i na rožnici kod zdravih očiju. Do njihovog štetnog djelovanja dolazi kada se epitel rožnice ošteti. Čim je prirodna barijera rožnice oštećena, toksini bakterija izazivaju u prvo vrijeme ograničenu, a kasnije raširenu upalu. Može nastati i od gnojne upale vjeđa.

Ovakvo stanje očiju kod Vaše mace najvjerojatnije je posljedica neliječenog virusnog rinotraheitisa kod kojeg gnojna upala očiju može izazvati deformaciju rožnice i panoftalmiju (gnojnu upalu sadržaja očne jabučice), a sada zbog slabog imuniteta maca je podložna daljnim infekcijama, a komplikacija same bolesti je nekrotični do gnojni pleuritis u slučaju sekundarne bakterijske infekcije.

Za podizanje imuniteta  preporučam visokoenergetske i lakoprobavljive konzervice u polutekućem stanju za oporavak ogranizma, koje je dovoljno davati u manjoj količini, a podignu opće stanje životinje. To su Purina Convalescence, Hill`s a/d konzervice, Royal Canin Recovery i Eukanuba High calorie.

Za jačanje imuniteta preporučam Imunoboost pastu koja je bogat hranidbeni dodatak s namjenom da životinje dobiju pojačanu energiju. Sadrži brzo apsorbirajuće trigliceride, esencijalne masne kiseline, glukozu, kolostrum (protutijela za imunitet), bakterije mliječne kiseline, vitamine A, D, B1, B2, B6, B12, C, PP i željezo.

Od Anivitala imamo u ponudi  Feli Imun tablete  koje sadrža beta glukane koji su prirodni spojevi ugljikohidrata, sadržani samo u kvascu i gljivicama, koje inače uzimaju mačke u dodiru s tlom dok obitavaju vani. Njihov je pozitivni, neposredni utjecaj na aktivnost i učinkovitost bijelih krvnih zrnca u borbi s bakterijama, dokazan u više životinjskih vrsta i ljudi jer potiče formaciju inti-mikrobnih tvari i posrednika i tako potiče imunoreakciju cijelog organizma.

Da bi maca ozdravila potpuno, naravno, savjetujem opet suradnju sa Vašim veterinarom.

OZNAKE: