Povratak

Gutanje kuglice dlaka - kako prepoznati da li je maca progutala dlake? / Povraćanje u mačaka

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
martina_k

Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka   


P:
Imamo mačka starog godinu i pola. Do prije dva tjedna je bio u redu. Prije mjesec dana dok smo ga šišali, slučajno smo mu zarezali kožu, čak nije ni zacvilio, odveli ga odmah na šivanje, to mu se lijepo zaraslo, da bi nakon što su mu skinuti konci on počeo odbijati hranu, a sad već i vodu. Inače je jeo super, i mokru i suhu hranu za mačke, bio je lijep,velik, da bi sad na očigled počeo mršaviti. U stanu imamo jednu biljku koju je on krišom znao obrstiti pa si mislimo da mu možda to nije zasmetalo? Radi se o biljci dracena. Sad je prije dva dana povratio samo tekućinu, a jučer se do kutije s pijeskom ili popiškio ili povratio nismo znali procjeniti, jer bilo je rijetko i narančaste boje, veterinar nam govori da je to vjerojatno reakcija na anesteziju pa da je zato takav. Kakve pretrage da napravimo da vidimo u čemu je stvar da ga liječimo? Hvala na savjetu. Sebastijan

O:
Dali ste nam premalo podataka da bi mogli naslutiti o čemu se radi. Nakon terapije antiparaziticima, da li ste proveli kontrolu odnosno koprološki pregled (izmet), tek nakon potvrđene negativne koprološke analize i to barem više puta u toku tri mjeseca od početka invazije trakavicama,možemo potvrditi da je terapija bila djelotvorna.

Terapija se mora provoditi kroz duže vrijeme, jer je probava za to vrijeme mogla biti u upalnom ili bolesnom stanu, te se djelatna tvar uopće nije resorbirala u dovoljnoj dozi kako bi uništila parazite. Jedan od uzroka problema probave mogu biti i kuglice dlaka  (posebno kod perzijske mačke radi duljine i gustoće dlaka). Kuglice dlaka mogu biti većih dimenzija i najčešće "zapnu" odmah iza završetka želuca, te konzumirana hrana stoji u njemu, izaziva uplau sluznice želuca, osjeti se neugodan zadah odnosno ustajala hrana, mačka je u stvari gladna, ali ne može probaviti hranu, posebno dehidriranu hranu. Žuta boja sadržaja kojeg je maca povratila može biti i posljedica nekih bolesti (da li obavlajte redovita cijepljenja protiv zaraznih mačjih bolesti godišnje?), koje prate slijedeći simptomi: povišena temperatura, proljev, loše stanje kože i dlake, blijedilo sluznica, gubitak apetita, odbijanje konzumiranja vode, letargija i drugo. PovraTakođer,promjena ishrane i raspored hranjenja mogu izazvati "uzrujani želudac" i povračanje žutog sadržaja. Poželjno bi bilo da posjetite veterinarsku ambulantu radi detaljnog pregleda pacijenta, trebalo bi obaviti mali sistematski pregled od pregleda krvi, mokraće, stolice, Rtg i UZ pregleda trbušne šupljine.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr