Povratak

Hairball

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Danas sam prvi puta vidjela ispovraćani hairball. Prvo sam mislila da se radi o stolici koja je pobjegla jednoj od moje dvije mačke na putu do pijeska, bilo je sličnog oblika, ali kada sam to pokupila papirom, bilo je vrlo tvrdo i primjetila sam da se radi o vrlo velikom, nabijenom i tvrdom snopu dlaka. Bilo je popraćeno obilnijom zelenom tekućinom oko snopa dlake i pola metra dalje lokvica zelene tekućine. Što je to? Mislim da je od jedne mačke, zbog boje tih dlaka u snopu, inaće ta maca povraća od bilo koje hrane, osim od Hypoallergenic Royal Canina. Dakle, sklona je povraćanju i intoleranciji na hranu, osim navedene. Maca je inaće dugodlaka. Imam li razlog za brigu?! Unaprijed hvala! Kristina

O: Trihobezoari, hairballs ili kuglice dlake se najčešće javljaju kod mačaka koje imaju poludugu i dugu dlaku te kod mačaka koje stalno borave u zatvorenom prostoru. Kućne se mace linjaju konstantno zbog stalne temperature okoliša i umjetne rasvjete. Mačka proguta čak dvije trečine otpale dlake dok se uređuje. Nakupine dlake u probavnom sustavu mogu uzrokovati povraćanje, konstipaciju, a ponekad i blokadu prolaska crijevnog sadržaja.

Budući da Vaša maca pokazuje intoleranciju na hranu te joj niste u mogućnosti davati hranu koja poboljšava evakuaciju progutane dlake iz probavnog sustava (Intense hairball hrana od Royal canina, Hairball od Hill'sa...) već je morate hraniti medicinskom hranom Hypoallergenic, poželjno bi bilo da joj dajete Bezo-pet pastu za izbacivanje kuglica dlake koja je koncipirana na uljnoj osnovi koja odstranjuje kuglice dlake iz želuca. Kuglice dlake svojom prisutnošću u želucu poput stranih tijela ometaju probavu te se upotrebom Bezo-pet paste neometano nastavlja transport hrane i izbjegavaju se stalne iritacije želuca. Za odstranjivanje kuglica dlake pastu je potrebno davati svaki dan, a za profilaksu nastajanja kuglica dlake pastu je dovoljno davati 2 - 3 puta tjedno.

Budući da niste naveli u kojim uvjetima držite mačke (da li su isključivo u kući, idu li van...), nisam Vam u mogućnosti odgovoriti o kojem se to sadržaju iz želuca radi. Moguće je da je to neprobavljena mačja trava ili neko drugo bilje, kiselina iz želuca itd.

Svakako odvedite svoju macu veterinaru kako bi je pregledao i odlučio da li joj je potrebna terapija.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr