Povratak

Helicobacter bakterija

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Zanima me da li mačka može da bude zaražena baktrijom Helicobacter pylori? Ja sam saznala da imam infekciju tom bakterijom i trenutno uzimam terapiju, a primetila sam kod moje mačke da je ponekad naduvena u predelu grudnog koša i onda se okrene i leži na leđima, a tako ne leži nikad inače. To joj se dešava ponekad 2-3 dana zaredom i onda prestane i ponekad povraća. Inače, hranim je kupovnom hranom i ne izlazi napolje. Unapred zahvalna.

O: Helicobacter bakterija je ubikvitarna bakterija, bakterija koju je normalno pronaći u probavnom sustavu zdravih životinja različitih vrsta, uključujući i mačke. Stoga, ako ne postoje određeni predilekcioni uvjeti da se ona razmnoži u većem broju te uzrokuje simptome oboljenja, ova bakterija za mačke je najčešće bezopasna.
 
Kod mačaka se najčešće spominju Helicobacter felis i Helicobacter heilmannii, koje je moguće pronaći na području sluznice želuca te žljezdanih udubina.

Također, kod mačaka je moguće utvrditi i bakteriju Helicobacter pylori. Međutim, kako je ova bakterija utvrđena i kod zdravih ljubimaca kao i kod ljubimaca kod kojih je prisutna klinička slika probavnih smetnji, njena uloga u poremećajima zdravstvena stanja u mačaka još nije u potpunosti istražena.

Neka istraživanja provedena na temu prenošenja i širenja ove bakterije govore da je invadiranje moguće u oba smjera (čovjek - mačka i mačka - čovjek). Naravno, ovo još uvijek predstavlja samo pretpostavku te je ostavljeno još dosta prostora da se provodu dodatna istraživanja.
 
Bakterije ove skupine uzrokuju različite oblike probavnih smetnji, kao što su povraćanje, proljev, gubitak apetita, dehidracija organizma, apatija i anoreksija, slabost, bol u području abdomena,... Međutim, zdravstveni poremećaji koje uzrokuju ove bakterije najčešće prolaze bez kliničke slike. Upravo to predstavlja dodatnu komplikaciju u utvrđivanju zdravstvena poremećaja te postavljanju dijagnoze.
 
Dijagnostika infekcije ovim bakterijama je najčešće poprilično teška i kompleksna. U tu svrhu, Vaš veterinar će morati obaviti kompletni klinički pregled ljubimca, kao i rutinska laboratorijska testiranja koja između ostalog uključuju i diferencijalnu krvnu sliku, biokemijske pretrage, analizu urina. Također, moguće je uzeti i uzorak stijenke želuca u svrhu utvrđivanja prisutnosti kao i zastupljenosti pojedinih sojeva bakterija.
 
Liječenje se provodi u skladu s intenzitetom kao i pojavnosti kliničke slike.
 
U svakom slučaju, savjetujem Vam da s ljubimcem posjetite svojeg veterinara. Isti će biti u mogućnosti pregledati ljubimca i odrediti njegov zdravstveni status. U skladu s postavljenom dijagnozom biti će u mogućnosti odrediti prikladnu terapiju, odnosno savjetovati Vas na koji način je moguće osigurati optimalnu kvalitetu života.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr