Povratak

Hematom nastao pri vađenju krvi

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
petra franko


Odgovara:
Petra Franko, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Neki dan smo bilo s macom kod veterinara i vadili joj krv, pri vađenju se trznula i igla joj je oštetila žilu. Veterinar je rekao da će se stvoriti mali hematom, ali da će proći. Macu više ne boli noga, no podljev je prisutan i ta "kuglica", tj. hematom se osjeti. Prošlo je samo dva dana od tada, ali me zanima hoće li se ta kvržica povuć i može li se desiti nešto ozbiljnije s tom povredom žilice? Unaprijed hvala! Ana

O: Krv koja se izlije iz krvne žile, vrlo se brzo zgruša. Taj ugrušak (ili hematom) je ustvari posljedica udarca odnosno primjene mehaničke sile na manju ili veću krvnu žilu. Hematom je kao takav bezbolan i na dodir nije topliji od ostatka tijela.

Malo po malo, organizam životinje resorbira sam hematom na način da ga rastavlja na molekule te putem krvnog i limfnog sustava evakuira. Veličina hematoma ovisi o veličini i vrsti krvne žile koja je ozlijeđena te o samoj kvaliteti okolnog tkiva (radi li se o rastresitom ili kompaktnom tkivu).

Sudbina hematoma zavisi od njegove veličine, od promjena tkiva koje je prožeto krvlju, te o općim uvjetima cirkulacije. Krv se u hematomu brzo zgruša, dok se na mjestu ozlijede krvna žila zatvara nastankom tromba (ugruška).

Zbog veće molekularne koncentracije hematoma od okolnog tkiva, zbog razlike u osmotskim pritiscima, hematom povlači u sebe vodu pa se povećava. Poslije nekoliko dana zbog retrakcije koaguluma (ugruška) i procesa resorpcije, istiskuje se tekućina iz ugruška i vraća se u okolno tkivo. Oko hematoma se stvara zid granulacionog tkiva koje se postupno pretvara u zrelo vezivo. Punkcijom hematoma se dobija krv ili serum. Mali hematomi se mogu resorbirati u potpunosti, dok veće hematome treba otvoriti uz prethodnu punkciju na najnižoj točki hematoma. Sadržaj hematoma se mora spontano iscijediti i parenteralno se aplicirati antibiotici zbog moguće infekcije.

Više o temi pisao je i kolega Franjo Hrgota, dr.vet.med. u ranije objavljenom odgovoru Oteklina na tijelu psa - hematom, apsces.

S obzirom na opis situacije Vaše ljubimice, rekla bih da se kod Vaše mace ipak radi o manjem hematomu nastalom uslijed trzaja i takav hematom je najbolje ne dirati nego pustiti da se resorbira prirodnim procesom kroz par dana. Već za 5-6 dana bi se trebao vidjeti oporavak tkiva i smanjivanje otekline hematoma. Ukoliko bi uočili da se oteklina povećava, da počne svježe krvarenje na mjestu ozljede ili bilo kakav iscjedak javite se obavezno Vašem veterinaru.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr