Povratak

Infekcija Calicivirusom u mačića: pojava simptoma tijek bolesti i poželjna terapija

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
martina_k

 
Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Moja mačka je stara oko 12 godina. Zadnjih godinu dana ju muči kihanje i iscjedak iz nosa (zeleni,jaki) te zaštopani nos. U više navrata smo bili kod veterinara i svaki put bi dobila injekcije i antibiotik i prvo bi joj bilo bolje i onda opet po starom. Nikada uz ove simptome nije imala temperaturu,sad zadnji put je imala manjak apetita 1 ili 2 dana,ali i to se sredilo preporučenom hranom od veterinara. Koja bi joj bila dijagnoza i što nam je činiti? Još nikada do sad nam nisu postavili neku dijagnozu nego bi samo rekli da ne znaju što je,ali da je uzrok virus,i davali joj injekcije i antibiotike. Nemamo više financijskih sredstava da bi je liječili a niškoristi kad ne znaju što joj je. Da li se može vidjeti preko krvi što joj je? I napomena, nije nikada cijepljena, više je kućna mačka ali zna ići i po vani. Da li je moguće da ju je zarazio drugi mačak? Bio ju je ugrizao u području repa i trtice i to se bilo ugnojilo,i išla je na čišćenje i na liječenje antibioticima. I tek poslije su počele ove smetnje. Marina

O: Prema navedenim podacima, možemo posumnjati na virusnu bolest tj na infekciju sa calicivirusom, koji je vrlo virulentan, može preživjeti u izmetu buha mačaka do 8 dana putem kojeg se najčešće zaraze mačići.
Ova bolest (FCV) dovodi do akutne upale usne šupljine i gornjih dišnih puteva,uz kombinaciju sa kroničnim stomatitisom dodatno posredovano sa padom imunosti mačke. Ovisno o virulentnosti (jačini virusa), starosti mace, načinu držanja i broju mačaka u jednom domaćinstvu ili oruženju, iskazati će se različiti simptomi, od subkliničkog oblika (manje ili uopće neizraženi simptomi) do ulceracija na jeziku i srednje upale dišnog sustava.
Ostali znakovi su kihanje,nosni iscjedak,temperatura ,gubitak apetita,pojačano slinjenje, rinitis, simptomi obično traju par dana. U ozbiljnijim slučajevima javlja se pneumonija, vrlo otežano disanje, kašalj,temperatura, depresija, ali uglavnom kod mačića. Zadnja istraživanja ove bolesti navode da se javlja takozvana hemoragička groznica ili "virulent systemic feline calicivirus " ili VS-FCV;inkubacija je oko 1-5 dana, kod kućnih ljubimaca i do 12 dana, simptomi su ozbiljniji i jači kod odraslih mačaka, a manje kod mačića, razvija se oboljenje svih vitalnijih organa,intravaskularna koagulacija, na žalost sa vrlo visokim postotkom mortaliteta. Dodatni simptomi su smetnje u radu gornjih dišnih puteva, kožni edemi, ranice na koži i šapama;edemi se poajavljuju na glavi i nogama;kraste i alopecije (bezdlačna područja) na nosu, usnama i ušima i okolo očiju, kao i na mekušima;neki pacijenti požute (vidljive sluznice), krvava stolica i sitna krvarenja također su moguća pojava, kao i upala mokračnog mjehura Dijagnoza se temelji na nalazu tipičnih (navedenih) simptoma, visoko zaraznosti (većem broju obolejlih na nekom području) i visokom mortalitetu; moguće je dijagnosticirati PCR metodom (komadića kože, krvi, brisom sluznice usta) ;ELISA serološka dijagnostika.
Liječenje se zasniva na potpornoj terapiji nadoknade tekućine i antibioticima,steroidima i interferonima imunostimulatorima;nema znastveno dokazane specifične terapije.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr