Povratak

Infekcija pupka i uginuće mačića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam mladu mačku koja se okotila prije tjedan dana 5 malih mačića, to joj je prvi okot. Jedan je imao bruh i jutros, kada sam ga išla pogledati, primjetila sam da mu je bruh puknuo, a on je bio sav klonuo. Nakon dva sata je uginuo. Sad se bojim za ostale mačiće da mi ne uginu, šta da radim? Kako da znam zašto je uginuo, a svih ovih dana sisao je kao i ostali i čak progledao s već 4 dana starosti. Bojana

O: Bruh (lat: Hernia) se u medicini odnosi na ispadanje tkiva iz normalnog položaja.

Obično ga izaziva kombinacija slabih mišića i naglog nekontroliranog napora. Javlja se kao posljedica urođene sklonošću za dobivanje bruha - slabijim mišićima zaduženim za kontrolu ovog problema. Bruh ili kila je poseban slučaj hernije koji nastaje kada se unutarnji organi ili crijeva istisnu kroz oslabljeni segment mišićnog tkiva, uglavnom na području  abdomena...

Uzrok smrti mačića može se utvrditi potpunim obdukcijskim nalazom na Veterinarskom institutu, Veterinarskom fakultetu ili u područnoj ambulanti.Potpuna obdukcija je plansko otvaranje i sistematski pregled svih organa i organskih sustava lešine, koristeći pritom i pomoćne labaratorijske pretrage (patohistološku, mikrobiološku, parazitološku i kemijskotoksološku).

Često se nakon poroda dogodi da se, zbog nezatvorenog pupčanog prstena, kroz njega provuku dijelovi crijeva i nastane "ispupčenje "u potkožju, međutim imuni sustav novorođenčeta je nezreo i zato je ono jako osjetljivo na infekcije. Pupak je mjesto gjde lako može doći do infekcije, posebno u prvim danima života, dok još nije došlo do otpadanja pupčanog tračka i zarastanja pupčane ranice. Infekcija zahvaća krvne žile i vezivno tkivo pupka, pogotovo ako je pupak kratko prekinut uz kožu i higijenski uvjeti u kojima mladunče boravi ne zadovoljavaju. Do infekije može doći i u maternici, pri porodu ili nekoliko dana poslije. Posljedica infekcije pupka je pupčani čir ili upala krvnih žila. Kod čira nastane bolno otečenje pupka i okoline. Pupak ne zasušuje, vlaži i počne se gnojiti. Može nastati i fistula (novonastali kanalić kroz koji se cijedi gnoj) te apsces (novonastala šupljina ispunjena gnojem).

Preporuka je da ljubimce odvedete na pregled kod veterinara kako bi se ustanovilo njihovo zdravstveno stanje i tada, prema potrebi, poduzelo liječenje.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr