Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Molim za pomoć. Imam mačića starog 9 dana i na mjestu gdje mu je bila pupčana vrpca imao je krasticu, koju mu je prije 3 dana majka otkinula! Ponovno mu je narasla krastica, ali opet mu je otpala, a i našla sam male kapljice krvi pored njega, sigurno njegove jer mu je majka zdrava. Uglavnom, krastica mu je opet otpala, a to mjesto mu je nateklo i crveno je. Jučer sam bila kod veterinara i rekao mi je da je dobro dokle god jede, a i da mu to ne smije dirati jer bi uginuo, molim Vas pomozite mi! Dajte mi savjet, očajna sam! Taj mačić normalno sisa i aktivan je. Unaprijed hvala i svako dobro,
Lorena

O: Ostatak prekinutog pupka u novorođene mladunčadi u pravilu se zasuši, mumificira i otpadne u roku 12 dana od rođenja. Ovaj fiziološki tijek može se poremetiti infekcijom pupka.

Infekcija zahvaća krvne žile i vezivno tkivo pupka, pogotovo ako je pupak kratko prekinut uz kožu, i higijenski uvjeti u kojima mladunče boravi ne zadovoljavaju. Do infekije može doći i u maternici, pri porodu ili nekoliko dana poslije. Posljedica infekcije pupka je pupčani čir ili upala krvnih žila. Kod čira nastane bolno otečenje pupka i okoline. Pupak ne zasušuje, vlaži i počne se gnojiti. Može nastati i fistula (novonastali kanalić kroz koji se cijedi gnoj) te apsces (novonastala šupljina ispunjena gnojem).

Terapija je obavezno antibiotska da ne dođe do septikemije ako se infekcija proširi. Okolinu pupka potrebno je ošišati i obrijati i očistiti i dezinficirati jodom. Treba sprečavati da mama mačka liže mačića po tom mjestu. Pomogli bi i lijekovi koji potiču zgrušavanje krvi ukoliko rana stalno krvari.


OZNAKE: