Povratak

Infekcije uha - upala vanjskog, srednjeg i unutarnjeg uha / Dijagnostika, liječenje i komplikacije

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragica_nemes


Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Našička 144, Zagreb 

P: Pišem Vam drugi put i zahvaljujem na odgovoru na moj prvi mail koji mi je jako pomogao. Radi se o mačiću starom otprilike 2,5 mjeseca kojemu je dijagnosticiran otitis externa. Pet dana dobivao je injekcije Ceporex, a nakon toga 8 dana antibiotik u tabletama. Stanje mu se bitno popravilo, ali se nakon toga jednu noć pogoršalo te je mačić opet izgubio ravnotežu i nakrivio glavu u stranu, međutim kako je dan odmicao stanje se popravilo samo što mu je glava i dalje bila nagnuta. Išli smo veterinarki koja je pregledala uši i propisala mu Otonazol kapi, a za glavu nije ništa rekla samo je pitala da li normalno hoda, na što je odgovor da hoda normalno. Uši kapamo 7 dana, ali mu je glava još uvijek nagnuta u stranu i trebamo ih kapati još 7 dana. Mene zabrinjava to što je njemu glava stalno nagnuta, i ponekad se to i malo pogorša (ponekad je više ponekad manje nagnuta). Moje pitanje je može li nekakav stres ili strah utjecati na to da se njegovo stanje malo pogoršava, malo poboljšava jer se radi o mačiću kojeg je majka odbacila i koji je odrastao u sobi, i nije bio previše u kontaktu sa drugim ljudima i sa svime što se događa vani. Koliko liječenje takovog stanja može potrajati i kakve mogu biti posljedice? Hvala Vam na odgovoru jer stvarno ne znam koga bi drugog pitala. Katarina

O: U životinja se javlja nekoliko tipova infekcije uha: otitis externa (upala vanjskog uha), otitis media (upala srednjeg uha) i otitis interna (upala unutarnjeg uha).

Većina upala ušiju je ipak lokalizirana na vanjskom uhu. Životinja može pokazivati jedan ili pak sve od slijedećih simptoma: neugodan miris iz uha, češanje ili trljanje ušiju ili glave, iscjedak iz uha, crvenilo ili otečenje ušnog kanala, tresenje glavom, bolna uha. Upale srednjeg uha osim navedenih simptoma za posljedicu mogu imati i paralizu živca facialisa što dovodi do otežanog gutanja i spuštenih vjeđa.

Upale unutarnjeg uha dovode do ispoljavanja navedenih simptoma, ali i do gubitka ravnoteže, zabačene glave i sklonosti ka vrtnji ukrug. Ovo se događa jer je zahvaćen i centar za ravnotežu.

Najčešći primarni uzročnici upale uha u mačaka su ušni paraziti i to grinje Otodectes cynotis. One su zajedničke mačkama, psima, kunićima, hrčcima i miševima, što je bitno kod suzbijanja bolesti jer  u slučaju da u kući egzistiraju skupa neki od ovih kućnih ljubimaca, nužno ih je sve tretirati, s obzirom da su grinje kontagiozne i lako se prenose.

Pregled uha se vrši otoskopom i utvrđuje se da li postoji u unutrašnjosti crvenilo i tekućina iza bubnjića. Ako se bubnjić ne pomiče slobodno, to je znak da se tekućina može nalaziti u srednjem uhu. Izbočeni bubnjić ili bubnjić promijenjene boje može upućivati na infekciju i upalu. Zbog utvrđivanja uzročnika i lakšeg odabira terapije moguće je i uzimanje brisa uha.

Dakle, kapi se kod malih mačića smiju koristiti. Otonazol sadrži tri djelatne tvari koje djeluju protiv gljivica, bakterija i protuupalno. Kod primjene prvo se očisti uho, a zatim 2 puta dnevno ukapa u uho 2 kapi. Liječenje upale najčešće traje 8-10 dana.

Stresna stanja (promjena okoline, hrane i dr.) naravno utječu na stanje imunološkog sustava, koje može biti uzrok pogoršanja i recidiva bolesti.

Moguće je da se radi o upali srednjem uha (Otitis media acuta), a karakterizira je prisutnost sekreta u srednjem uhu i simptomi sekrecije uha i povišena temperatura. Klinička slika ovisi o virulenciji bakterija, otpornosti organizma i širenju infekcije. Bolest se razvija u nekoliko faza koje se vidi u otoskopskom nalazu. Prva je faza hiperemije koja traje 1 do 2 dana, bubnjić je zacrvenjen. Druga je faza eksudacije koja traje 2 do 3 dana. U srednjem se uhu nakuplja sluzavognojni sekret, bubnjić je ispupčen i otečen. Treća je faza kada se bubnjić spontano perforira, postoji sukrvava, sluzavognojna sekrecija iz uha.

Komplikacije upale srednjega uha su životno opasne, a čak i danas pored antibiotika i razvijenih mikrokirurških tehnika mogu biti kobne. Razlog tome je blizina srednjega uha i mozga. Komplikacije su labyrintitis, mastoiditis, subperiostalni apsces, paraliza facijalnog živca, otogeni meningitis, ekstraduralni i subduralni apsces, tromboze venskih sinusa, moždani apscesi.

Savjetujem Vam da se ponovno obratite na pregled ili, ako ste u mogućnosti, potražite drugo mišljenje kako bi se utvrdila prava dijagnoza ili da bi se pouzdano utvrdilo ako je došlo do moguće pojave novih oboljenja i širenja infekta.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr