Povratak

Inficirana i gnojna ugrizna rana / Rizici međusobnih borbi mačaka i kastracija

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
silvija_havrle1


 Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Ulica kralja Petra Svačića 61, Osijek 

P: Imam mačku staru godinu i pol dana. Prije tri dana mačka je dosla kući sa ranom, tj. neka rupica na koži se može vidjeti. Po rani je bilo malo krvi, no mačka je to lizala. Šepa i nije jela cijeli dan, no drugi dan je po malo počela jesti dala sam joj antibiotik izmrvljen u mlijeku amoxicilin. Planiram kupiti betadine otopinu i to staviti na ranu. Mačak je mužjak. Pored te veće rupice ima još jednu manju. Ne znam može li doći do zatrovanja krvi ili... Danas su joj se pojavile ne znam ni sama kako da to opišem kao mali sitni čvoriči na rani prekrivaju pola rane i miču se odvratno. Možete li mi reći svoje mišljenje?

Silvia

O: Prema priloženoj slici mogu zaključiti da je kod Vašeg mačka nastala ugrizna rana, koja se zagnojila. Mužjaci mačaka svakodnevno obilaze svoj teritorij i pri susretu sa drugim mačkom, obično dođe do tučnjave sa ozbiljnim posljedicama. Mačke se čupaju, grizu i grebu kandžama, a takve rane su relativno male i ponekad se ne uoče odmah, ali su uvijek zagađene bakterijama.

Bakterije izazivaju nekrozu, tj. raspadanje tkiva pod utjecajem bakterija i obrambenih stanica, a vidljivo je kao gnoj, koji se iscjeđuje iz rane. Nekrotično tkivo u toplije vrijeme privlači muhe koje polažu jajašca u blizinu rane, a iz njih se razviju ličinke koje se njime hrane. Takve gnojne rane moraju ostati otvorene što duže kako bi se iscjedio sav sekret, a kao terapiju potrebno je davati antibiotik sustavno, injekciono ili u tabletama.

Pošto ste sami počeli davati  humani antibiotik, bilo bi dobro da se savjetujete sa veterinarom o dozi za mačku  i dužini davanja. Antibiotik je potrebno davati 7 do 10 dana, a obično 3 dana poslije povlačenja znakova upale.

Samu ranu treba čistiti, postupkom zvanim toaleta rane. Prvenstveno se  područje oko rana ošiša, kako se dlaka ne bi lijepila na ranu i dodatno ju iritirala. Samu ranu čistimo blagim antiseptikom, a ako je duboka, treba je ispirati betadine otopinom ili 3% vodikov peroksidom. Betadine i vodikov peroksid su jaka oksidacijska sredstva koja aeriraju ranu, ali se ne smiju koristiti duže od 2 dana jer sprječavaju zaraštanje. Kada rana počne zaraštati, prestane iscjeđivanje i uhvati se krasta, tada se može premazivati antibiotskom kremom ili sprejem.

Budući da je Vaš mačak mlad, a uskoro počinje sezona parenja, dolazit će češće s takvim ranama jer se mužjaci bore za prevlast kod ženki. Na kraju slabiji uvijek pobjegne, a jači ga progoni pa vrlo često nažalost završi pod kotačima automobila. Tučnjave vrlo često mogu biti i putevi širenja  zaraznih virusnih bolesti mačaka, kao što su FIV (mačja sida) i FeLV i dr. Stoga Vam preporučam  da ga kastrirate kako bi Vam mačak poživio duže.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr