Povratak

Inkontinencija i slab imunitet kod mačića udomljenog s ceste

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
franjo hrgota v2

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. med. vet.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 

P: Dobar dan. Kod kuće imam malu mačkicu koju je netko odbacio na cesti pa smo je mi udomili i od kad je došla neprestano ima problema s kontroliranjem stolice, jako je zaostala u rastu s obzirom na drugu koja je također bila s njom kad smo ih udomili. Imate li možda kakav savijet da joj pomognemo?
Pozdrav, Ivana

O: U najvećem broju slučajeva, napuštene mačke su slabog imuniteta što ih čini podložnima raznim bolestima. Dodatno situaciju otežava i činjenica da se radi o mladim mačkama – mačićima.Osim infektivnih bolesti koje veoma lako "pokupe", događaju se i traume od padova, vozila, neprijateljski nastrojenih ljudi itd.

Nakon udomljavanja, imperativ je takve mačke stabilizirati i u zdravstvenom smislu, podići na višu razinu.To se postiže, između ostalog i redovitom i kvalitetnom prehranom, koja je nedostajala dok je mačka bila napuštena i na ulici. Ukoliko se radi o vidljivim zdravstvenim problemima nužan je i odlazak veterinaru.

Inkontinencija koju spominjete najčešće je vezana uz slabost sfinktera na završetku probavnog sustava. Ona može nastati zbog ozljede kičmene moždine, poremećaja u inervaciji ili miopatije. Također, može se javiti i zbog tumora u crijevima ili crijevnih parazita.

Za otkrivanje uzroka problema, potrebno je provesti različite pretrage, odnosno pregledati mačku u ambulanti. Stoga Vam preporučujem da je odvedete veterinaru na pregled.To je u ovom trenutku prioritet, s obzirom na to da ne znate uzrok inkontinencije.

U preostalom dijelu, koji se tiče Vaše izravne skrbi, preporuka je da mačku hranite što kvalitetnije, po mogućnosti hranom superpremium kvalitete i da ju čuvate od stresa bilo koje vrste. Ukoliko niste do sada, tretirajte ljubimca protiv crijevnih nametnika i izbjegavajte mlijeko u prehrani.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr