dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam mačića starog 3 i pol mjeseca. Doveo sam ga sebi kad je imao 2 i pol mjeseca. Imam problem, mačić kad legne na nešto mekano (jastuk, pokrivač, tepih, odjeća i sl.) počne presti i lizati se po trbuhu. Ako to radi 10 sekundi sav je mokar kud se liže, zapravo malo grize i navlači dlaku. Sumnjamo da pokušava sisati i izgleda kao da uživa. Brine me jer se pojavio bijeli kružić gdje nema dlake (5mm promjer). Je li ima nešto čime bi ga posipao po trbuhu da to ne radi (da mu smrdi i sl.)?

Juraj


O: Ponašanje koje Vi opisujete kod svog ljubimca više-manje bi se i moglo okarakterizirati kao normalno ponašanje. Naime, maleni mačići pokazuju učestalu potrebu za lizanjem i predenje. Lizanje se najčešće povezuje s održavanjem higijene kože i dlačnog pokrivača. Predenje se najčešće povezuje s ugodom i zadovoljstvom. Međutim, određena novija ispitivanja dovela su do zaključaka da mačke mogu presti i kada su u stresu ili nakon traume.

Više o lizanju mačaka možete saznati u odgovoru Intenzivno lizanje / Korisne funkcije lizanja dlake u mačaka kolegice Silvije Havrle Lovrić, dr. vet. med. Više o predenju možete saznati u odgovoru Značenje ponašanja mačke - tapkanje nogama i predenje kolegice Vlatke Erman, dr. vet. med.

 

Također, neke mačke pokazuju "pojačani" intenzitet pri lizanju određenih dijelova tijela ili svojih vlasnika. Smatra se da je razlog takvom ponašanju u vremenskom periodu odvajanja ljubimaca od svojih majki. Naime, navedeno ponašanje se poprilično često ispoljava kod mačaka koje su odvojene od svojih majki prije 12. tjedna života, a takvo ponašanje se pripisuje više tješenju nego uređivanju. Postepeno, kako ljubimac odrasta i intenzitet specifičnog prije navedena ponašanja opada.
 
U ponudi naših trgovina nalazi se preparat pod nazivom Dr. Ch. Hinterbuchner's Apexan. Ovaj proizvod se pokazao dobrim izborom u odbijanju lizanja ljubimaca kao i sprječavanju natezanja zavoja na ranama, žvakanja dlake ili kože, uništavanja namještaja, obuće,... Djelatna tvar u ovom preparatu je gorka jabuka, odnosno iscrpina gorkih tvari jabuke.
 
Ako ni prije navedeni preparat ne poluči uspjehom, a sve kako bi se prevenirala pojava iritacije kože i crvenila kao i nekih drugih komplikacija, savjetujem Vam da se s ljubimcem uputite kod veterinara na pregled. Isti će moći pregledati ljubimca te utvrditi da ishodište specifičnog ponašanja ljubimca ne leži u nekom drugom problemu (npr. gljivična infekcija, paraziti,...) te u skladu s njim odrediti prikladnu terapiju.

OZNAKE: