Povratak

Ipakitine (Vetoquinol) kao dodatak prehrani mačkama sa kroničnim bubrežnim problemima

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
zdravka_rumiha1

 
Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 


P:
Imam mačka koji ima kronične probleme sa bubrezima. Problemi se javljaju svaka 3-4 mjeseca i veterinar nam je savjetovao da mu dajemo Hill's k/d hranu i Ipakitine. Redovito mu otopljenog u vodi špricom dajemo Ipakitine, jer se isključivo hrani krutom spomenutom hranom (onu iz vrećica ne želi jesti). Pronašla sam na internetu sve o ovom proizvodu (Ipakitine), ali ne i podatak koliko dugo mu to (bez prestanka) smijemo davati, odnosno da li moramo praviti nekakve pauze. Primijetili smo da mu je stolica postala svijetložuta, jučer je bila i lagano proljevasta. Je li to možda od toga "lijeka" ili od nečeg drugoga? Napominjem da jede samo ovu spomenutu hranu. Unaprijed Vam se zahvaljujem na odgovoru. Tihomir

O:
Ipakitine (Vetoquinol) je dodatak prehrani koji sadrži hitozan koji veže toksine nastale kod uremičnog stanja i eliminira ih iz organizma. Toksini nastali u uremiji su uz ostale čimbenike odgovorni za pojačavanje gubitka funkcije bubrega (uništavanje nefrona, glomerularna skleroza). Osim toga, sadrži i tvar na bazi kalcija koja veže fosfate iz hrane (mesa) i iz krvi te ih eliminira iz organizma, što sve skupa djeluje pozitivno na funkciju bubrega.

Brojna istraživanja pokazala su veliku korist u redukciji količine fosfata u prehrani kako kod mačaka tako i kod pasa koji boluju od zatajenja bubrežne funkcije. Također, istraživanja su pokazala kako postoji izravna veza između duljine i kvalitete života ljubimca sa ovakvom dijagnozom i količine fosfata unesene hranom. Neka istraživanja pokazala su kako mačke hranjene sa hranom niske razine fosfora žive 2,5 puta dulje od mačaka sa zatajenjem bubrega koje se hrane regularnom hranom.
Iz ovog razloga nije vremenski određena duljina davanja praška Ipakitine jer on na svakodnevnoj osnovi obavlja funkciju vezanja toksina i na taj način potpomaganja funckije bubrega.

Što se tiče promjene stolice, teško se može povući poveznica sa praškom Ipakitine kao prvenstvenim uzrokom. I sam proizvođač ne navodi nikakovih nuspojava u ljubimaca prilikom primjene. No, ipak, treba spomenuti intoleranciju ili alergiju na određene tvari ali promjena boje i konzistencije stolice uočila bi se već prvi ili nekoliko dana nakon inicijalnog davanja praška a sve kao rezultat odgovora organizma spomenutim reakcijama. Vrlo su rijetki slučajevi intoleracije kod dugotrajnog izlaganja organizma nekoj tvari.
Stoga, spomenula bih druge uzroke mekanijoj stolici žute boje a to prije svega može biti prejedanje ili pak uvođenje nekih novih sastojaka hrane koji su doveli do disbalansa crijevne bakterijske populacije i ubrzanja motiliteta crijeva. Ovakav se poremećaj obično stabilizira unutar 24-48 sati, ali ako potraje dulje uz opći infekciozni sindrom (potištenost, odbijanje hrane i vode i sl.) može upućivati na težu bakterijsku ili virusnu infekciju. U ovim slučajevima neophodan je odlazak u veterinarsku ambulantu sa ljubimcem.

Za obnovu prirodne i zdrave crijevne mikroflore za preporučiti je "Florentero" pasta koja se koristi u slučajevima kada je poremećena crijevna peristaltika, kao kod proljeva, stresa probavnog sustava, slabosti organizma. Sadrži probiotike tj. "dobre bakterije" Enterococcus faecium, Lactobacillusbacidophilus, Bacilus clausii, Lactobacillus sporogenes te vlakna ili prebiotike koji služe kao hrana za probiotike FOS (fruktooligosaharidi) i MOS (mananoligosaharidi). U svakom slučaju savjetujem Vam posjet veterinaru koji će napraviti i opću pretragu i pretragu fecesa da se ustanovi što uzrokuje navedene promjene u stolici ukoliko se simptomi nisu smirili.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr