Povratak

Iritacija oka mačke nakon kupanja neprikladnim šamponom

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Nedavno sam okupao mačku mojim šamponom i sapunica joj je ušla u oči. Već dva dana ima problem s očima, pa me interesuje da li će problem proći sam od sebe? Stefan

O: U održavanju higijene kućnih ljubimaca koriste se najčešće šamponi prilagođeni dotičnim životinjama. Naime, utvrđeno je da i najblaži šamponi namijenjeni za djecu ili ljude mogu biti štetni za same ljubimce. Iz tog razloga, na tržištu se nalaze mnogi proizvodi renomiranih proizvođača namijenjenih održavanju higijene dlake i kože u ljubimaca.

Prilikom samog kupanja, koje bi trebalo biti u skladu sa samim preporukama od strane proizvođača šampona (najčešće maksimalno nekoliko puta godišnje), trebalo bi posebnu pažnju obratiti na prostor oko i samih očiju, ušiju, nosnica, usta. Naime, na tim mjestima je poprilično osjetljiva sluznica koja može postati nadražena i iziritirana djelovanjem šampona ili sapunice što ujedno može predstavljati dodatni stres u ljubimca.

U slučajevima da ona i dođe u kontakt s osjetljivim sluznicama, iste bi trebalo odmah lagano (pod laganim mlazom) isprati s mlakom pitkom vodom. Na takav način se bitno umanjuje djelovanje agresivnih sredstava na osjetljive sluznice.

Ako ni to ne pomogne, odnosno ako se kroz nekoliko dana i dalje zadrži prisutna iritacija osjetljivih sluznica (crvenilo, pojačano suzenje, svrbež,...), bilo bi potrebno posjetiti veterinara. Naime, iziritiranost osjetljive sluznice može bitno smanjiti obrambenu funkciju iste te omogućiti dodatne komplikacije u vidu naseljavanja mikroorganizama i razvoja upalnih stanja.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr