Povratak

Iscjedak iz oka i zatvoreno oko udomljenog mačića / Gentokulin

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
franjo hrgota v2

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 

P: Udomila sam 2 mačića prije 3 mjeseca, jedno je imalo problema sa krmeljama i kupila sam mu gentokulin i sve je uredu sada, međutim ovo mače što nije imalo problema prije 2 dana se probudilo sa zatvorenim okom, a jučer mu se otvorilo, ali ne znam šta je tačno u pitanju, jer prvo mače nije imalo ovakvo oko. Uslikala sam, pa možete li mi reći šta nije uredu, i mogu li mu staviti gentokulin ili nešto drugo? Pozdrav.

O: Iscjedak iz oka relativno je čest problem kod mačića. Može se javiti zbog više razloga, a najčešći je, naročito kod napuštenih mačića, virusna infekcija gornjih dišnih prohoda u sklopu koje budu i oči inficirane. Osim ove infekcije, iscjedak može biti i znak konjuktivitisa (upala očne spojnice), blefaritisa (upala ruba vjeđe), keratitisa (upala rožnice), alergija, stranog tijela, općenito iritacije oka, zatvorenog suznog kanala.

Karakteristike iscjetka, uz moguće ostale simptome, mogu već anamnestički upućivati na uzrok upale. Zelenkast i mutan iscjedak, obično je znak bakterijske infekcije.

Ukoliko se radi o infekciji gornjih dišnih prohoda (calicivirus), što je najčešće slučaj, stanje imuniteta umnogome diktira i jačinu bolesti. Mačići narušenog imuniteta i izloženi stresu, obole jače i duže vremena. Zbog toga je imperativ mačićima omogućiti kvalitetnu prehranu i uvjete smještaja.

Liječenje uključuje lokalnu aplikaciju antibiotika i eventualno nesteroidnih protuupalnih preparata, kao i redovitu higijenu oka. Iscjedak treba uklanjati uz pomoć blagih otopina, tekućina za ispiranje oka.Temeljiti pregled oka preduvjet je za konkretne terapijske mjere, s obzirom na to da su mogući uzroci veoma različiti.

Gentokulin je humani lijek, antibiotik u formi kapi za oči i njegovu primjenu bi trebao ordinirati veterinar, s obzirom da ga nema u slobodnoj prodaji. Zbog toga, preporučujem da mačiće odnesete svojem veterinaru na pregled ili ga kontaktirate u vezi eventualnih mjera.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr