Povratak

Isplaženi jezik mačke - prolapsus jezika u mačke

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam mačka starog oko godinu dana, koji se prije neki dan pojavio na kućnom pragu i mi smo ga primili u kuću. Hranimo ga, ima ogrlicu protiv buha, pijesak i posudu, sve što treba. Međutim, otkad je došao, jezik mu je otprilike pola cm do 1 cm napolju. Hrani se normalno i pije vodu, ali pošto smo i ranije imali mačke, mislim da tu nešto nije u redu. Molim Vas pomozite mi.
Hvala, Vedran

O: Iako zvuči vrlo neuobičajeno, nije rijedak slučaj kako mačke znaju imati isplažen jezik samo kao posljedicu navike.

Često se ova pojava uočava nakon uređivanja a također i ako je mačka liznula nešto što joj je bilo lošeg okusa. Ovo je i jedini razlog ove pojave ako se mačak inače sasvim normalno ponaša.

No ipak, treba spomenuti i neke poremećaje koji dovode do pojave isplaženog jezika.

Akromegalija - hormonalna bolest koja zahvaća mali broj mačaka a uzrokuje povećanje jezika pa on strši van usne šupljine. Kod ove bolesti pojačana je produkcija hormona rasta no ujedno se uočavaju i drugi simptomi poput pojačanog pijenja vode i uriniranja, pojačanog apetita, povećanja glave, razdvojenih zubiju, srčanih bolesti i drugih simptoma.

Zatim, u mnogim slučajevima mačje leukemije zabilježena je pojava čireva i otvorenih rana na jeziku što može uzrokovati pojavu jezika van usne šupljine. No isto je tako i činjenica da je nalaz mačje leukemije bio slučajan kod onih mačaka koje vole plaziti jezik, tako da navedeno nije pravilo. Znači, ako Vaš mačak drži jezik van usne šupljine, to ne dijagnosticira automatski mačju leukemiju.

Nekoliko je bolesti koje mogu zahvatiti i središnji živčani sustav a koje uzrokuju plaženje jezika ili gotovo ispadanje jezika iz usne šupljine, najčešće na jednu stranu (iako je ovo rijedak slučaj jer mačke nemaju toliko pomičan jezik kao npr. psi). Te bolesti su: toksoplazmoza, mačji zarazni peritonitis i virus mačje imunodeficijencije.

Također, i neki od problema zubiju, upala desni i problemi farinksa imaju za posljedicu držanje jezika van usne šupljine jer je ugodnije mački držati jezik vani nego u usnoj šupljini. No kada već dođe do držanja jezika van usne šupljine, evidentni su i otežano gutanje te nelagoda prilikom hranjenja.

Držanje jezika van usne šupljine može biti još i posljedicom dehidracije.

Kako se Vaš mačak ponaša sasvim normalno, ovakva se pojava može smatrati navikom. Svakako pratite simptome koje sam navela te ukoliko Vam se učini da je mačak bolestan, posjetite veterinara koji će na osnovu pregleda dijagnosticirati problem.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr