Povratak

Iščašenje (luksacija) ramenog zgloba

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
franjo_hrgota

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 

P: Moja 6-mjesečna maca je prije mjesec i po dana, prilikom pada s 4. kata, iščašila prednju šapu u ramenu (Contusio et luxatio scapulo humeralis). Odmah je odvedena veterinaru koji joj je namjestio iščašeni zglob. Međutim, sutradan je postupak morao da se ponovi. Stavljena joj je i neka vrsta elastičnog zavoja za imobilizaciju koji je nosila 10 dana. Ali i nakon toga rame je ostalo dislocirano. Lijeva i desna strana prednjeg dijela tijela su asimetrične. Maca se pomalo (šepajući) oslanja na povrijeđenu nogu, ali je slabo pokreće. Molim vas da mi odgovorite koji su mogući razlozi zbog čega se iščašeni zglob ne može vratiti u normalu? Da li je ovakvo stanje bolno? Postoji li neko rješenje? Unaprijed zahvaljujem, Jovana

O: Iščašenje ili luksacija predstavlja poremećaj kod kojeg dolazi do pomjeranja odnosno izmještanja kosti/ju koje sačinjavaju neki zglob. Kada je riječ o ramenom zglobu, dolazi do pomjeranja glave ramene kosti koja se normalno uzglobljava u zglobnu čašicu na lopatici. Kod mačaka nije rijetko iščašenje ramenog zgloba, s obzirom na to da na njega pada veliko opterećenje prilikom skokova, padova i sl.

Prilikom iščašenja dolazi i do oštećenja ligamenata a moguće i drugih okolnih struktura. Ligamenti koji drže kosti u zglobu često ne zacijele pravilno ili se rastegnu što ih čini previše labavim da bi mogli držati zglob u zglobnoj čahuri pri nekim pokretima. Osim toga, psi i mačke nemaju u ramenom zglobu kolateralne ligamente, već njihovu funkciju obavljaju mišići, koji također često budu oštećeni pri iščašenju.

U pravilu, iščašenja su bolna odmah kada se dogode, kasnije boli može, ali i ne mora biti.

Rješenje za Vašu macu je specijalistički pregled veterinara-ortopeda, na temelju kojeg se mogu poduzimati daljnje mjere. Ponekad bez kirurške pomoći nije moguće normalno funkcioniranje zgloba.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr