elena-tijan1

 
Odgovara:
Elena Tijan, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Jučer me probudilo mačije dozivanje upomoć, mijaukanje kakvo nikad nisam čula niti od jedne od moje dvije mačke. U bunilu sam se brzo ustala i zatekla moju Maine coon ženku, uskoro će 5 godina, steriliziranu, kako leži na podu, čudno zabacuje glavom i jako slini, sva je bila slinava i pod okolo nje. Brzo sam ju spremila i kod veterinara. Dobila je nekakvu terapiju, ne mogu se sjetiti imena. Kad smo se vratili kući bila je posve normalna, išla je jesti, piti, na wc, maziti se i sve uobičajeno. Popodne sam ju opet vodila i napravljena je kompletna krvna slika, koja je u svim parametrima savrsena izuzev paremtra CK koji je povišen za 6%. Veterinar mi je rekao da postoji šansa da je doživjela srčani udar. Sljedeći tjedan ćemo raditi rtg, a još dva ju vodim na terapiju. Znam da je neki kortikosteroid, ali se ne sjećam imena. Uvijek volim čuti i drugo mišljenje pa vas molim da mi nešto napišete, što izaziva srčani udar kod mačaka, koliko je opasan, koji su simptomi, tj. kako mačka "izgleda" dok je udar aktivan. Ona je bila dezorijentirana i zabacivala je glavom, ne prejako, ali dovoljno da se vidi da joj se nešto događa. I malo obilnije slinjenje. Drugi mišići tijela se nisu grčili, ali je ona djelovala kao da se ne može dići i hodati, zapravo nije ni mogla. Trajalo je oko 2.3 minute. Mačka je isključivo u

stanu, nije otrovana, svake godine cijepljena, redovno čišćena od parazita, jede Royal Canin.

Hvala vam unaprijed. Anđa

O: O srčanom udaru i kardiomiopatiji (koja je u Maine coon mačaka najčešće nasljedna) te njihovim uzrocima detaljno je pisala kolegica Zdravka Rumiha, dr.vet.med. ovdje.

Prema simptomima koje ste naveli, u slučaju Vaše mace moglo bi se također raditi i o epileptičnom napadaju. Njih inače dijelimo u parcijalne i generalizirane. Parcijalni epileptični napadaju zahvaćaju manji dio tijela ili jednu njegovu stranu dok generalizirani zahvaćaju cijelo tijelo. Generalizirane dijelimo još na velike (grand-mal) i male (petit-mal) napadaje. Veliki su napadaji najčešći, a očituju se tako što mačka obično padne na stranu i počne veslati nogama, obilno slini te ponekad  nehotično urinira i defecira. U tom je trenutku mačka nesvjesna svoje okoline. Kod malih napadaja ne dolazi do grčeva i trzaja, ali opet dolazi do gubitka svijesti.

Faze epileptičnog napada dijelimo u auru, iktus i postiktalnu fazu. Za vrijeme aure mačka  postaje uznemirena, traži blizinu vlasnika, pojačano slini, mijauče ili se skriva. Kod iktusa dolazi do uzbuđenja, povraćanja, slinjenja, trčanja u krug, nekoordinirane mišićne aktivnosti (grčeva) i kolapsa. Ova faza  obično traje manje od 5 minuta. U zadnjoj fazi, postiktalnoj, dolazi do oporavka, mačka može još uvijek izgledati dezorijentirano i nekoordinirano, a takvo stanje može trajati od nekoliko minuta do nekoliko dana.

Sam okidač ovakvih napadaja je nepoznat iako se kod većine mačaka javlja prilikom nekog oblika uzbuđenja. Kod nekih se napadaji mogu javiti i tijekom spavanja.

Uzroci koji mogu dovesti do ovakvog stanja su mnogobrojni pa tu ubrajamo nasljedne mane, previsoku (dijabetes) ili prenisku razinu glukoze u krvi, nisku razinu kisika u krvi (anemija, srčani problemi, otežano disanje), bolesti bubrega i jetre, infekcije, tumore i oštećenja mozga, različite toksine, neke lijekove te primarnu ili idiopatsku epilepsiju.

Što se tiče dijagnostike potrebno je uzeti detaljnu anamnezu, napraviti kliničku i neurološku pretragu, laboratorijske nalaze i rendgen. Ako se uzrok napadaja ipak ne može otkriti onda se ovakvo stanje dijagnosticira kao idiopatska ili primarna epilepsija.

Nalaz CK koji ste napravili odnosi se na kreatin kinazu, enzim koji se normalno nalazi u srčanom mišiću, skeletnim mišićima te manjoj količini u mozgu. Povišenje njegove razine u krvi može ukazivati na srčani infarkt, povrede mišića, mišićne distrofije, premorenost te moždani udar praćen nekrozom.

O liječenju epilepsije kod mačaka možete pročitati u odgovoru kolegice mr. sc. Ljiljane Vrhovac Uzur, dr.vet.med. ovdje.

U svakom slučaju, za dodatne pretrage ili drugo mišljenje možete se također obratiti kolegama na Veterinarskom fakultetu, u Ambulanti za unutarnje bolesti.

OZNAKE: