Povratak

Iznenadno obolijevanje mačića u leglu - slabost, suzenje i promjene na očima

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Barbara Viskovic web 1


Odgovara:
Barbara Višković, dr. med. vet.
Pet centar, Bože Gumpca 32, Pula

P: Molio bih Vas da mi kažete kako da pomognem malim mačićima. Naime, imamo mačku koja je ovog ljeta imala prvo leglo sa 6 mačića i svi su bili zdravi. Prije mjesec dana okotila je drugo leglo sa 7 mačića, ali ih je ubrzo napustila. Mi smo ih hranili i dobro su napredovali, ali je prije par dana dvoje mačića iznenada lipsalo, a kod dva mačića smo primijetili da im po jedno oko suzi i kao da imaju neku mrenu preko oka. Bojimo se da ne oslijepe. Molim Vas kako da im pomognemo? Hvala... Edin

O: Drugo leglo Vaše mačke očito ima oslabljen imunitet i prijemljivije je za zarazne bolesti. Kod Vaših mačića se najvjerojatnije radi o zaraznoj bolesti pod nazivom zarazni rinotraheitis mačaka. Glavni simptomi ove zarazne bolesti su iscjedak iz očiju i nosa, kašalj, kihanje te povišena temperatura. Prvi simptom koji vlasnici mačića uoče je upala očiju i pojačan iscjedak iz očiju. Više o ovoj bolesti pisala je moja kolegica, pod naslovom Virusni rinotraheitis mačaka.

Najbolje bi bilo da bolesne mačiće odvedete veterinaru kako bi se kliničkim pregledom postavila dijagnoza te što prije dala terapija.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr