Povratak

Iznenadno uginuće mačke

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
zdravka_rumiha1


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Jučer navečer je moja maca stara 10 godina uginula. Iznenada sam čula da je lupila o prozor i pala na krevet gdje je izgledala kao da se rasteže, a potom se počela tresti i ubrzo nakon toga je uginula. Ranije toga dana je povračala slinu, ali to sam pripisala tome da želi vrečicu s vlažnom hranom jer je to inače tako znala raditi. U zadnjih nekoliko mjeseci se neprestano tjerala s nekoliko dana pauze, te bi povremeno povračala nešto smeđe, što se činilo kao hrana.No to je trajalo povremeno i prestalo bi vrlo brzo. Promijenila je ponašanje, postala je agresivna prema drugim ljudima koji bi nam došli doma,režala bi na njih, no prema meni je bila ista. Iako znam da više ništa ne mogu učiniti, zanima me samo koji su mogući razlozi ugibanja.  Unaprijed hvala. Lana

O: Zahvaljujem Vam na ukazanom povjerenju, a ujedno iskazujem veliko žaljenje zbog gubitka Vaše ljubimice.  Nažalost, ovakvi problemi nisu neuobičajeni u svijetu živih bića, time se susreću ljudi koji se profesionalno bave mačkama ili su dugogodišnji vlasnici kućnih ljubimaca te ne treba tražiti propuste u brizi prema njoj.

Na ovakav način mi je poprilično teško odrediti točno o čemu je bilo riječ kod Vaše mačke.  Iznenadno uginuće je vrlo rijetko u mačaka, a neki od uzroka su: trovanja, hipoadrenokorticizam, subaortalna stenoza, aneurizma, tromboemolija (obično plućna), kardiomiopatije (slabost srčanog mišića koja može nastupiti sekundarno nakon virusne ili parazitarne infekcije), supraventrikularna tahikardija, toksini (iako obično postoje neki klinički znakovi). Karakteristično je gotovo za svaki od navedenih uzroka da uginuće nastupi tijekom nekoliko sati ili kraće. Zatim, uginuće u nekoliko dana (2 - 5 dana) može uslijediti uslijed akutnih bolesti zarazne ili nezarazne prirode.

Prema simptomima koje ste opisali, moglo bi se postaviti sumnju na nekoliko bolesti, prvenstveno od strane neurološkog sustava. Tu treba spomenuti epilepsiju, zatim, no, isto tako i jetre bolesti. Potonje se stanje naziva hepatička encefalopatija. To je degenerativna bolest mozga uzrokovana teškim zatajenjem funckije jetre kod uznapredovalih jetrenih bolesti. Bolest je karakakterizirana abnormalnim mentalnim stanjem, promijenjenim osjećajem svijesti te poremećenim neurološkim funkcijama. Zatim, moždani udar koje stanje nastaje kao posljedica smanjene opskrbe mozga krvlju. Javlja se češće kod starijih životinja, iako se može javiti i kod mlađih, kao posljedica nasljednog defekta moždanih žila, bubrežnih bolesti, visokog krvnog tlaka, bolesti srca, bolesti štitnjače ili pak kao posljedica inzulta krvne žile u mozgu. Rjeđe, uzrok pronalazimo u encefalitisu ilipak vestibularnom sindromu.

Sljedeće, povraćanje koje opisujete ne bi trebalo predstavljati potencijalni uzrok ili pokazatelj nekog sistemskog oboljenja kao i zatajenje kojeg od unutarnjih organa. Naime, mačke povraćaju lako i relativno često. Povremene izolirane epizode povraćanja, nakon kojih mačka normalno jede, mokri, defecira i ponaša se uobičajeno, ne smatramo zabrinjavajućim. Povraćanje neprobavljene hrane neposredno nakon jela može se javiti i ukoliko mačka ne žvače, nego samo pohlepno guta. U tom slučaju hrana se ne počne probavljati već u ustima, nego odlazi direktno u želudac. Učestalo povraćanje, međutim, predstavlja razlog za zabrinutost. Uvijek treba paziti i na moguće ostale simptome, koji mogu biti koristan putokaz u detektiranju problema. Mnogobrojni razlozi mogu dovesti do povraćanja. Najčešće se radi o kuglastim nakupinama dlake kojih ima u želucu i koje mačke nastoje izbaciti jedući travu, no česta su i trovanja hranom, prejedanja ili bakterijske i virusne infekcije. Uzrok može biti i progutano strano tijelo, kao i paraziti, stres i neoplazije, no ova stanju su povezana i sa drugim, težim simptomima.

Vezano pak uz agresivnost, za mačke bismo mogli reći da su polupitome životinje koje se vraćaju svom divljem instinktu za vrijeme igre, socijalne interakcije ili stresa. Agresivne mačke se vežu za jednu osobu, a za druge ne mare. Također, uzrok takvom ponašanju može biti i medicinske prirode. Zdravstveni problemi mogu varirati od različitih ozljeda, neugoda zbog buha i drugih ektoparazita, ili iz hormonalnog disbalansa.

Nadam se da sam Vam barem malo pomogla razjasniti uzrok tragedije koja se dogodila Vašoj ljubimici.

Ne treba zanemariti činjenicu kako je kod neuobičajenih odnosno iznenadnih uginuća preporučljivo zatražiti obdukciju jer je jedino na ovaj način moguće točno utvrditi uzrok uginuća. I nekoliko dana nakon uginuća moguće je utvrditi uzrok, pa ukoliko postoji mogućnost da se obavi u Vama najbližoj veterinarskoj ambulanti, svakako bih preporučila.

Vjerujem da je u ovakvim slučajevima teško pronaći utjehu. Voljela bih Vam dati i neki savjet kako lakše prebroditi gubitak ljubimca, no mogu Vam poželjeti samo mnogo snage i unutarnjeg mira.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr