Povratak

Izraslina ispod nosa mačke / Novotvorevine

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Mojoj ljubimici Miški, mački, je izašlo nešto malo ispod nosića. Crno je, veličine 5 s 5 milimetara i izbočeno je. Preko te gutice raste dlaka. To se pojavilo pre oko 5 dana najviše. Maca ne izlazi van. Samo na terasu. Tako da mislim da nije krpelj, pošto posumnjah na to. Da li znate šta bi to moglo biti? Najlepše hvala. Božica

O: Na koži kućnih ljubimaca često se mogu pronaći različite novotvorevine.

Uzroci istih mogu se tražiti u različitoj etiologiji: virusna oboljenja, tumorozne tvorbe, ozljede tkiva, divlje meso,...

Papilomatoza je virusno oboljenje koje se manifestira bradavičastim izraslinama, na koži i sluznici. Uzročnik je papiloma virus koji sa svojom kliničkom slikom pokazuje afinitet prema koži i sluznicama. Iako su papilomatoze različitih vrsta životinja morfološki slične, bolest kod svake vrste izaziva antigeno različit virus.

Papilomi (bradavičaste izrasline) najčešće se javljaju na području glave, vrata, prsa, trbuha i ekstremiteta, a osim navedenih izraslina životinja ne pokazuje neke druge simptome, odnosno drugih promjena nema.

Također, često se mogu pronaći i začepljene lojne žlijezde. Ovakve ciste mogu biti sastavljene od staničnog detritusa ili samo tekućine (ponekad prsnu same od sebe, zacijele i više se ne pojave). Ostale postaju kronično iritirane i inficirane, te se moraju ukloniti.

Također, na koži je moguće pronaći i lipome, hematome, neoplazije,...

Iz svega prije navedenog da se zaključiti kompleksnost kao i različitost promjena koje se mogu pojaviti na koži. Iz tog razloga, osiguravanja zdravlja ljubimca kao i Vaše sigurnosti, savjetujem Vam da se s ljubimcem obratite svom veterinaru. Isti će po pregledu ljubimca biti u mogućnosti točno utvrditi podrijetlo promjena te postaviti dijagnozu. S dijagnozom, moći će se odrediti prikladni pristup tretiranja postojećeg stanja kao i najbolji put za održavanje kao i postizanje optimalne kvalitete života ljubimca.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr