Povratak

Izraslina na nepcu mačka / Tvorbe i tumori usne šupljine

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam mačka starog 5 godina, koji do prije 7-8 mjeseci nije imao nikakvih problema sa usnom šupljinom. U tom periodu počeo je zadah iz usta i lagano krvarenje. Lokalni veterinar je problem rješavao učestalim inekcijama kortikosteroida, dok nismo potražili drugo mišljenje koje je rezultiralo vađenjem jednog pokvarenog zuba, odstranjenjem nekakvog tumora koji je bio na donjoj vilici s unutarnje strane i sve će bio u raspadnuću, te temeljitim čišćenjem zubnog mesai zubiju. Taj zahvat je obavljen prije 2 mjeseca i do neki dan sve je bilo u redu. Sada mačak sve manje jede i pri svakom zalogaju glasno zajauče, te sam mu uspjela vidjeti neku novu izraslinu na gornjoj čeljusti, praktički na nepcu,  nema

zadaha ni krvarenja iz usta. Koji je vaš savjet i što mislite da bi to moglo biti? Biopsija tumora nije napravljena tako da nije određeno da li je benigni ili maligni.
Molim vas, pomagajte! Vesna

O: Tumori usne šupljine predstavljaju jedne od češćih tumoroznih tvorbi kod mačaka. Njihova inklinacija je veća kod starijih ljubimaca, uz iznimku epulida (benigni tumor periodontalnog ligamenta). Karakteriziraju ih osobine kao što su autonomni rast i dijeljenje, a uz to ne podliježu regulacijskim mehanizmima samog organizma.

Do njihova otkrivanja najčešće slučajno dolazi. Naime, vlasnici ljubimaca se veterinarima žale da njihovi ljubimci imaju slabiji apetit, pojačano sline te se pojavljuje krvarenje iz usta. Ako vlasnici na vrijeme ne reagiraju, moguće su komplikacije u vidu sekundarnih bakterijskih infekcija i daljnjih poremećaja zdravlja ljubimca.

Na sluznici usne šupljine mogu se pronaći različite tvorbe, iako su najčešći papilomi. Osim na sluznici usne šupljine, papilome je moguće uočiti i na gingivi. Veličine su zrna prosa do zrna kukuruza, mali se čvrsto drže za podlogu, a veći su karfiolastog oblika, najčešće na peteljci odvojeni od podloge. 

Između zuba se mogu zapaziti epulisi i gigantocelularni tumori (benigna novotvorevina plavičasto-crvenkaste boje). Također, pojavljuju se i fibrosarkomi, melanomi,...

Prije određivanja najprikladnijeg načina liječenja potrebno je utvrditi vrstu tumora te njegov karakter (dobroćudan-zloćudan). Nakon što se postavi dijagnoza tumora, odabire se najprikladniji način liječenja i tretiranja postojećeg stanja.

U svakom slučaju, savjetujem Vam da se obratite svom veterinaru koji će po pregledu ljubimca te, po potrebi, provođenju dodatnih pretraga (npr. biopsija tkiva) utvrditi točno o čemu je riječ te u skladu s dijagnozom odrediti najprikladniji način tretiranja postojećeg stanja. Također, možete se obratiti i na Kliniku za kirurgiju, ortopediju i oftalmologiju, Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, gdje će cijenjeno osoblje nakon temeljite kliničke obrade ljubimca biti u mogućnosti dalje Vas savjetovati.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr