Povratak

Kalicivirusna infekcija / Liječenje kalici infekcije i preporučeni dodaci prehrani

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
ljiljana-vrhovac1

 
Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac Uzur, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb   


P:
Starijem mačku je na osnovi simptoma (ranica u ustima) veterinarskim pregledom dijagnosticirana infekcija kalici virusom. Nikada nije bio cijepljen. Dobio je terapiju nakon koje mu je bilo utoliko bolje da je mogao jesti miksanu hranu. Preporuka veterinara je bila da se 10-tak dana nakon dobivene terapije obavi cijepljenje trojnim cjepivom koje je u nekim slučajevima pomoglo. Cijepljen je prije 3 dana ali su se isti simptomi opet pojavili te mačak zbog bolnosti ne može jesti. Informirala sam se preko interneta o ovom virusu a prema tim informacijama virus tj. simptomi infekcije nisu smrtonosni za mačke ukoliko se liječe. Da li je to točno? Da li se može još nešto poduzeti da izliječim odnosno spasim mačka?  Gordana

O:
Za kalicivirusnu infekciju mačaka ne postoji ciljana antivirusna terapija te se liječenje bazira na simptomatskoj terapiji, odnosno prevenciji sekundarne infekcije. Sekundarne bakterijske infekcije se nastoje spriječiti antibioticima, a kao potporu organizmu potrebno je uvesti multivitaminske pripravke. Problem hranjenja je razumljiv te se macama preporuča dati potpuno meka i temperirana hrana.

U ponudi ljekarni Pet centra su visokovrijedne linije hrane koje preporučam kao značajnu potporu za oporavak: Recovery "Royal canin", Convalescece "Royal canin", High calorie "Eukanuba", A/D "Hill`s" i CN "Purina". Macama koje odbijaju bilo koji oblik meke hrane može se ponuditi adaptirano mlijeko za mačke.

Ova bolest se ne prenosi na ljude, ali je mačka izvor infekcije za druge mačke i do 30 dana nakon oporavka. Inkubacija bolesti je 3-4 dana, a kad tijelo počne stvarati antitijela, a to je oko 7 dana nakon infekcije, oporavak je relativno brz. Prognoza je u pravilu odlična, ali nepovoljan utjecaj na tijek oporavka bi imala eventualna upala pluća. Stoga macu treba držati u zatvorenom, umjereno temperiranom prostoru. Vjerujem da je dijagnoza točna i da će se maca brzo opraviti, a samo kao informaciju prilažem linkove koji će Vam biti i dodatan izvor informacija Ranica u uglu usta mačaka eozinofilni granulom indolentni ulcer, Ranica na usni mačke.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr