Povratak

Kirurški zahvat odstanjenja tumora u mačke starije dobi

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
franjo hrgota v2

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. med. vet.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 

P: Poštovani, moja maca ima 14 godina. Zbog neugodnog mirisa uha vodili smo je veterinaru i dobili kapi te upute za čišćenje uha (rečeno nam je da se radi o šugarcu). Kako smo primjetili izraslinu čisteći uho (vidljiva polipozna tvorba 5x5mm), te obzirom da nije bilo poboljšanja, ponovno smo je odveli na pregled te nam je rečeno da se radi o tumoru koji potječe duboko iz uha, te da je maci potebna operacija. Savjetujete li prije operacije kakve dodatne pretrage da se potvrdi o kakvom je tumoru riječ? Imate li kakv savjet obzirom na dob mace? Treba li joj nakon toga davati nešto protiv bolova (veterinar nam je rekao da će joj dati taj dan)? Napominjem da smo je nakon prvog okota kastrirali te se produženo budila iz anestezije.
Unaprijed hvala! Jelena

O: S obzirom na dob Vaše ljubimice, kirurški zahvat predstavlja određeni rizik koji Vi kao vlasnici preuzimate.

Prije bilo kakve odluke neophodno je konzultirati se s veterinarom koji je mačku pregledao i koji će izvesti zahvat. On Vam može dati najpotpunije informacije u vezi potrebe za dodatnim pretragama.

Kod mladih i zdravih životinja, kirurški zahvati u veterinarskoj praksi se često izvode bez prethodnih dodatnih pretraga, međutim opća pretraga i iscrpna anamneza su neizostavne. Kako Vaša mačka ima 14 godina, korisno bi bilo bilo napraviti barem rutinsku pretragu krvi.

Također, u dogovoru s Vašim veterinarom, možete dogovoriti da se uradi biopsija tkiva, kako bi se potvrdila sumnja na tumor i odredila vrsta, prvenstveno radi li se o zloćudnom ili dobroćudnom tumoru i u skladu s tim izradila strategija daljnjeg postupanja. Prije zahvata na životinjama koje imaju tumore, nužno je definirati cilj zahvata kao i mogućnosti koje stoje na raspolaganju, u smislu opremljenosti ambulante, kvalificiranosti kirurga, financijskog aspekta, dobrobiti za životinju, utjecaja na kvalitetu života itd.

Suzbijanje boli nakon zahvata je uobičajeno, a o trajanju takvog tretmana možete razgovarati sa svojim veterinarom. Ukoliko imate određene zahtjeve u tom smislu, vjerujem da će Vam veterinar izaći u susret u skladu sa pravilima struke.

Dodatno, korisne informacije o ovoj temi možete pročitati pod naslovom Zloćudni tumori kod mačaka i operativno odstranjenje maternice i oporavak.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr