Povratak

Komplikacije tijekom poroda - hitno stanje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Dunja Vrdoljak v2


Odgovara:
Dunja Vrdoljak, dr. med. vet.
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam mačku staru 3 godine. Imala je do sada normalne okote, sve ja samostalno obavljala. Međutim, jučer ujutro se počela maciti i omacila je jedno mače, od tada je prošlo 24h i još uvijek nema ostalih, s tim da ima kontrakcije. Vidi se da ima u sebi još mačića i mogu se napipati, međutim ne mogu primjetiti da se pomjeraju. Šta trebam činiti? Hoće li uspjeti sama omaciti ostale mačićeili je moram voditi veterinaru? Željka

O: S obzirom na to da je porod započeo prije više od 24 sata, a izbačen je samo jedan plod, te Vi tvrdite da ih pipate još, moram Vas uputiti veterinaru jer je ovo hitno i životno ugrožavajuće stanje. Postoji opasnost od uginuća ploda ili rupture maternice. Veterinar će odrediti daljnji tijek događaja, utvrditi jesu li plodovi živi, hoće biti potrebno obaviti carski rez ili eventualni drugi kiruški zahvat.

Porođajni trudovi su uvjetovani hormonom oxitocinom na koji je maternica podražljiva. Razina oxitocina raste pred kraj graviditeta, te prilikom početka poroda. Oxitocin djeluje na glatku muskulaturu maternice. Trudovi se sastoje od kontrakcija maternice i kontrakcija trbušne preše. Među ostalim, uzroci otežanog poroda mogu biti uzak porođajni kanal, nedovoljno otvoren grlić, prevelik plod, dislokacija maternice, nepravilan položaj ploda, hormonalne poremetnje, infekcije.

Više o normalnom porodu mačke možete pročitati u odgovoru kolegice naslovljenom Porod mačke.

O otežanom porodu pisala je također kolegica, pod naslovom Težak porod.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr