Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Prije dva tjedna sam primjetila da su u mace (Luna- 10 mj) rubovi zjenica s jedne strane "otečeni" tj. crna linija izmjene zjenice i bjeloočnice nije svugdje ista, širi se u unutarnjem kutu oka. Veterinari su mi propisali klasičnu kremu protiv upale oka, da kupim u humanoj apoteci i nanosim joj što češće, jer da je najvjerojatnije propuh ili sl. prouzročilo bolest. Pošto radim od 8:00 do 18:30 kremu joj nanosim ujutro i dva puta navečer, no upala se nije povukla. Na žalost se u međuvremenu pojavio problem i s proljevom u Lune i male mace (Mrvica - 3 mj) koju smo u međuvremenu našle na ulici i udomile. Obje su cijepljene i redovito dobivaju pastu protiv glista i krekere protiv kuglica dlaka.

Za sada Luni pomalo prestaje proljev ali Mrvici nikako. Prestale smo joj davati vrećice i držimo je samo na suhoj hrani - to za sada malo pomaže, ali nije rješenje. Veterinar na žalost ne nudi rješenje osim čekanja, jer su obje jako vesele i umiljate. Molim Vas ako ima neko drugo rješenje za Lunine okice i Mrvicinu guzu (a bogme i moje tepihe) da mi javite. Pošto susjed u vrtu ima smokvu koja je sada puna fermentiranih smokvi, oko kuće nam se skupljaju muhe koje su iznutra pune crva. Ove dvije lovice, iako ne izlaze van, love one jadnice koje zalutaju na naš balkon i, iako bi inače pojele svaku lovinu, muhe samo ubijaju i pljuju. Postoji li mogućnost povezanosti i kako da dodatno pojačam zaštitu ako je potrebno?
Puno hvala i unaprijed zahvaljujemo, Emina, Luna i Mrvica

O: Konjunktivitis je upala očne spojnice unutar kapka (konjunktive). Konjunktiva je izložena mikroorganizmima i drugim oblicima iritacije. Suze štite konjunktivu razrjeđivanjem bakterija i njihovim ispiranjem. Suze također sadržavaju enzime i antitijela koja sprječavaju razvoj bakterija. Bistar, bezbojan iscjedak obično ukazuje na fizičku ili alergijsku iritaciju. Iritacija ili infekcija potiču povećano stvaranje zaštitne sluzi. U slučaju ako je prisutna bakterijska infekcija radi se o gnoju, a iscjedak iz oka je žuto - zelen.

Od mnogobrojnih oboljenja očnih spojnica u životinja, najčešće se javlja njihova upala tzv. conjunctivitis, koji može biti uzrokovan raznovrsnim i mnogobrojnim uzrocima, a može biti različitog karaktera. Uzroci su najčešće mehanički podražaj (prašina, vjetar, hladnoća), zatim kemijska sredstva (kiseline i lužine), te biološki čimbenici kao što su razni mikroorganizmi, osobito virusi i bakterije, rjeđe gljivice i neki drugi mikroorganizmi. Osim navedenog, takvo stanje mogu uzrokovati i nedostatak vitamina A i C, alergijske reakcije (osobito alergije na pelud raznih biljaka), a konjunktivitis je često samo jedan od popratnih simptoma nekih zaraznih ili nezaraznih bolesti (štenećak, influenca, upala pluća, angina itd.). Kao teži oblik javlja se upala očnih spojnica koju prati sluzavo-gnojni iscjedak i pri kojoj je nerijetko promijenjeno i opće stanje životinje (povišena temperatura tijela, slabiji apetit itd.). Najblaži oblik ovog oboljenja je tzv. kataralni konjunktivitis pri kojem upalni proces zahvaća samo površinski sloj sluznice. Na taj način često počinju i drugi puno teži i češći oblici upala očnih spojnica. Sluznice očnih spojnica u ovom slučaju su zažarene i prokvašene, otečene, pojačano je suzenje, a prisutan je i bistro-sluzavi iscjedak. Životinji smeta svjetlost. Bolest može potrajati 2-3 tjedna, a ukoliko se ne liječi, onda može prijeći u tzv. kronični oblik kojeg prate promjene težeg stupnja.

Budući da za upotrebu u veterini za liječenje očiju nije registriran niti jedan preparat, koriste se humani lijekovi (Chloramphenicol mast, Tobrex mast i kapi, Sulfasol kapi, Maxidex mast i kapi...). Kod aplikacije masti treba paziti da vrh tube ne dodiruje sluznicu. Kod primjene masti duži je kontakt lijeka i tkiva, manje lijeka ulazi u suznonosni kanal i sigurnija je stabilnost lijeka. Mast za oči nanosi se 3-4 puta na dan kroz barem 5 dana u spojničku vrečicu oba oka. Lijek se aplicira tako da je mast potrebno istisnuti u oko, a ne oko oka ili na očne kapke. Mačke još neko vrijeme nakon aplikacije masti (barem 15 minuta) treba držati, kako mast ne bi kanđicama skinuli ili polizali.

Mekana stolica ili pak proljev nam govori da je došlo do poremećaja u želučanom i crijevnom sustavu. Takvi pormećaji su relativno česti u malih mačaka, a mogu biti različitog uzroka.

Ipak najčešće se javljaju kao posljedica neadekvatne prehrane, a mogu biti i posljedica virusnih (zarazne virusne bolesti mačaka, od kojih je najčešći corona virus), bakterijskih i parazitarnih bolesti, metaboličkih bolesti, te trovanja itd. Neke bolesti, poput akutnog pancreatitisa (upala gušterače), kronične bolesti jetre ili upalne bolesti crijeva, također mogu uzokovati promjene u konzinstenciji izmeta. Svaka upala otežava mački probavu hrane, pa se takva hrana ne absorbira, a mačka može izgubiti na težini, pa čak i dehidrirati. Pravilna prehrana može imati ključnu ulogu u oporavku probavnog sustava mačke.

Naveli ste muhe kao mogući uzrok probavnih poremećaja Vaših mačaka. Ne bi bilo na odmet da stavite mrežu na balkon kojom bi prije svega onemogućili dolazak muha (i radi Vaše zaštite) a osim toga omogućili bi Vašim macama nesmetani boravak na balkonu bez bojazni nepoželjnog pada sa visine.

Za početak, preporučam jednu od super premium hrana za mačiće; Hill's, Eukanuba, Proplan i Royal Canin, koja zadovoljava sve nutritivne potrebe mačaka u rastu i razvoju, a najpraktičnija je dehidrirana hrana, koja je i visoko probavljiva. U dogovoru s veterinarom, mačke možete hraniti i nekim od medicinskih programa i to iz linije Intestinal (Eukanuba, Royal Canin), te i/d Hill's za mačke s probavnim problemima, a također dolaze u dehidriranom i konzerviranom obliku, te u obliku vrećica (Royal Canin). Ove hrane sadrže visoko probavljive sastojke, koji organizmu mace olakšavaju probavu i apsorpciju hranjivih tvari. Vlakna u ovoj hrani pomažu u borbi protiv loših bakterija u probavnome traktu i pomažu obnavljanju zdrave crijevne mikroflore. Visoko probavljivi sastojci omogućavaju apsorpciju svih hranjivih tvari, čak i u okolnostima kada je crijevna funkcija poremećena i onemogućena apsorpcija hranjivih sastojaka. Smanjen udio masti smanjuje rizik nastanka proljeva. Prilagođen omjer Omega 3 i 6 masnih kiselina ublažuje upalne promjene na sluznici želuca i crijeva.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti veterinarima u Pet centru.

OZNAKE: