Povratak

Konstantni svrbež i češanje mačka

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
petra franko


Odgovara:
Petra Franko, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Mačak je star godinu i 2 mjeseca, Maine Coon. Nije kastriran, odgađali smo iz osobnih razloga, no ove jeseni ćemo ga kastrirati. Ne izlazi iz stana, dakle čisto je kućna mačka. Osim njega nemamo drugih životinja u stanu. Problem je nastao prije više od mjesec i po dana, kada sam primjetila da se često češe i da si zna napraviti ranicu, pogotovo u području ušiju. Odvela sam ga kod veterinara koji je rekao da je to vjerojatno samo malo jače začešao, da se ne brinemo, da mu ranu namažemo Tobrexom i to je to. Češanje je uobičajeno. Ipak, kada se to nastavilo, potražili smo savjet drugog veterinara prije 3 tjedna, on nam je dao Stronghold i rekao da je moguće da je došao u kontakt s nekim nametnikom pa da je to alergija, mada nikad nije bio vani. Ipak, dao nam je i antibiotik, ako se mačak u roku tjedan dana ne prestane češati... Pišem vam iz razloga što se mačak ne prestaje češati i nakon svega toga, a jučer si je napravio ranu iznad oka koja i nije baš "lijepa"...  Zabrinuta sam, a ponestaje mi vjere u veterinare jer svi to tretiraju kao da nije ništa ozbiljno, a on se i dalje češe! I ima sve manje dlake u tom području između uha i oka, od češanja, a ta rana je kap koja je prelila čašu... Ne znam što da radim! Hvala na odgovoru, unaprijed. Andrea

O: Svrbež je jedan od simptoma koji prati bolesti kože. Svrbež (pruritus) kože parastetički je osjet na površini tijela koji nastaje pod utjecajem raznovrsnih vanjskih ili unutarnjih podražaja, a redovito ga prate promjene na koži u obliku ispadanja i prorijeđene dlake, ogrebotina, ranica, koje su podložne infekcijama.

Kao simptom može biti posljedica širokog spektra bolesti, a neke od njih su prisutnost vanjskih parazita, prvenstveno buha, krpelja te šugaraca. Neke životinje na ubod buhe znaju reagirati dosta burno alergijskom reakcijom i pustularnim dermatitisom koji je popraćen intenzivnim i jakim svrbežom. Svrbež može biti posljedica i hormonalnih poremećaja izlučivanja autotoksičnih tvari i kod bolesti jetre i bubrega, alergijske preosjetljivosti, promjena u sastavu krvi ili želučano-crijevnih bolesti, bakterijskih te gljivičnih oboljenja.

Više informacija o uzrocima i metodama liječenja možete pročitati i u ranijim odgovorima Svrbež kože i ispadanje dlake te Sezonske poteškoće s dlakom i svrbežom kože mačke - alergije, vanjski paraziti i gljivične infekcije.

Moj savjet bi bio da mački postavite zaštitini ovratnik kojeg možete kupiti ili u našim veterinarskim ljekarnama ili kod veterinara, kako bi se spriječilo daljnje češkanje i ranjavanje već nastale kraste, proširivanje i inficiranje rane.

Krastu mažite kremom ili špricajte sprejem koji potiče zaraštavanje i cikatrizaciju, tipa Vetoquinol Cotivet sprej ili Cink-vitaminska krema ili Flogoderm krema nekoliko puta dnevno, te preventivno ipak ponovite ampulu Strongholda ili Advocate preparata ako je svrbež ipak posljedica vanjskih parazita. Preventivno možete maci dati i sredstvo protiv unutrašnjih parazita kako bi se i ta sumnja riješila.

Ako češkanje baš bude uporno i tijekom slijedećih tjedan dana nakon tretiranja i ne prestaje javite se na Kliniku za unutrašnje bolesti pri Veterinarskom fakultetu u Zagrebu gdje se mogu dodatno uzeti krv i urin, te kožni test kako bi se napravile dodatne pretrage i ustanovio pravi uzrok svrbeža.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr