Povratak

Kontracepcija kod mačaka - nekirurške metode sterilizacije

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam dva mačora od godinu dana. Jedan je steriliziran "klasično" kod veterinara (kućna maca, koji ne izlazi napolje), drugi nije, pošto ljeto provodi kod rodbine na selu, a zimi je kod nas u stanu. Pošto smo prošle zime imali neprijatno iskustvo s "označavanjem teritorije", odlučila sam i njega sterilizirati. Sada se pojavljuju opcije za i protiv ("bolje nemoj pošto će na ljeto ponovo na selo, pa da ga ne lišavamo zabave"). Zanima me da li postoji npr. neki lijek, koji ga privremeno sterilizira i koji bi mačak mogao uzimati dok je zimi u stanu? 
Pozdrav,
Aneta

O: U mačaka postoje dva oblika kontracepcije lijekovima: tablete i injekcioni pripravci, iako kod nas nisu još u širokoj primjeni.

Za razliku od sterilizacije, metode kontracepcije ne predstavljaju trajni gubitak reproduktivne sposobnosti. Medicinski pripravci isključivo se izdaju na veterinarski recept, uz strogi nadzor i kontrolu veterinara. Treba napomenuti kako se ovaj način kontracepcije koristi isključivo u ženki, iako se pokazalo kako niti jedan nije učinkovit 100% te predstavlja kratkoročno rješenje.

Za sada ne postoji idealno sredstvo u kontracepciji mužjaka već se u tu svrhu razmatraju druge mogućnosti, prvenstveno kirurški zahvat. U kontracepciji mužjaka koriste se različite metode: nekirurško razaranje tkiva testisa ili obstrukcija epididimisa, supresija lučenja hormona gonadotropina ili induciranje odgovora imunosnog sustava prema reproduktivnim hormonima ili terapijom antigena specifičnih za spermije.

Injiciranje tvari koja uništava tkivo u testis ili epididimis vrlo je učinkovito, no često se kao nuspojava javlja upala tkiva te ponekad bol pa se iz tog razloga osobito ne preporučuje.

Često se ova metoda nadopunjuje ultrazvučnim vibracijama koje suprimiraju spermatogenezu.

Hormonalni pripravci većinom nisu toliko učinkoviti te pružaju tek kratkotrajnu reproduktivnu nesposobnost. U novije vrijeme kao potencijalno dobro rješenje pokazali su se injekcioni pripravci koji spriječavaju lučenje gonadotropnog otpuštajućeg hormona iz hipotalamusa čime se sprječava produkcija muškog spolnog hormona. Ova je metoda još uvijek u fazi istraživanja. I potonje, ne postoji u potpunosti učinkovit injekcioni pripravak antigena spermija.

Iako je nekoliko metoda razvijeno u pokušaju kontracepcije u mužjaka, niti jedna se nije pokazala toliko učinkovitom kao kirurški zahvat.

O dodatnim informacijama i mogućnostima kontracepcije u Vašeg ljubimca možete se obratiti na Kliniku za porodništvo domaćih životinja na Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a o prednostima kastracije možete se informirati iz brojnih već objavljenih odgovora mene i mojih kolega na ovim stranicama.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr