Povratak

Kronična bolest bubrega (CRD) i primjerena prehrana

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
ljvu 2013


Odgovara:
 Ljiljana Vrhovac Uzur, univ. mag. med. vet.,
Pet centar, Našička 144, Zagreb 

P: Imam mačka starog 16 godina. Zadnja 2 tjedna vrlo slabo jede i pojačano i nekontrolirano urinira. Bila sam kod veterinara i ustanovio je probleme s bubrezima (Glu- 7.15, Crea-318, Urea-25.1). Propisao mu je Hill's k/d hranu, koju ću u ponedjeljak kupiti u Pet centru, i Ipakitine prah. Obzirom da trenutno odbija hranu, dobio je infuziju (koju mu je vet preporučio 1x tjedno). Prošli tjedan sam bila u Pet centru na Škurinjama, i kako tada još nisam znala za dijagnozu s bubrezima, vaši djelatnici su mi preporučili Royal Canin Recovery hranu, ali također savjetovali provjeru bubrega te da, ukoliko se ispostavi da postoje problemi s bubrezima, prestanem s Recovery hranom jer da može napraviti kontraefekt. Tako da ću mu u ponedjeljak krenuti s Hill's k/d hranom. Zanima me smije li s tom dijagnozom piti mlijeko (pomiješano s vodom), ponekad ribe ili pileće jetrice? Jer je to "jocker" hrana koju jedino hoće jesti. Mlijeko pogotovo, Ipakitine prah mu najlakše umiješam u mlijeko i to popije. Imate li još kakav koristan savjet za mace s tom dijagnozom?
Unaprijed zahvaljujem.
S poštovanjem, Sara

O: Kronična bolest bubrega (CRD) je jedan od najčešćih poremećaja u starijih mačaka. Budući da je apetit izravno pod utjecajem bubrežne disfunkcije potrebno je uložiti dodatan trud u poticanju uzimanja dovoljne količine energije, a isto tako i tekućine. Zbog kliničkih simptoma kao što su odbijanje hrane, učestalo mokrenje i posljedično žeđanje, metaboličke acidoze, anemije i povišenja krvnog tlaka, mačke oboljele od CRD su pod stalnim rizikom od pothranjenosti i dehidracije. Promjene u prehrani bi trebale biti postupne, dijeta treba biti ukusna i trebalo bi osigurati odgovarajući unos vode. Stoga preporučam da mačka hranite konzervama medicinske hrane namjenjene potpori funkcije bubrega. Osim Hill's k/d programa (konzerve i vrećice na bazi piletine, vrećice  na bazi ribe) u ponudi ljekarni Pet centra su vlažne medicinske dijete drugih proizvođača: Royal Canin "Renal" hrana u vrećicama na bazi piletine ili tune te Eukanuba "Renal" konzervice na bazi goveđe jetre i piletine.
 
Ispitivanja su pokazala značajno produljenje prosječnog životnog vijeka mačaka s kroničnom bolesti bubrega hranjenih ciljanim medicinskim programima prehrane. Ove dijete sadrže sve potrebne hranjive tvari, a pozitivan učinak se postiže unosom visokokvalitetnih bjelančevina, omega-3 masnih kiselina uz dodatak kalija i smanjenim udjelom fosfora.
 
Posljedice kroničnog zatajenja bubrega uključuju nakupljanje toksičnih proteinskih, odnosno dušičnih otpadnih produkata u krvi (uremija) koje bi zdravi bubrezi izlučili u mokraći. Meso je namirnica bogata proteinima, a mačke su mesojedi jedinstveni u potrebi za mnogo većim unosom proteina u usporedbi sa psima i većinom drugih vrsta. Stoga je za prehranu mačaka važno da hrana sadrži meso, ali viskokokvalitetno i u količinama koje nisu prekomjerne.
 
U bubrežnih bolesnika je iznimno važno da životinje "ne gladuju" (ponekad su vrlo uporne u odbijanju hrane!) pa ukoliko mačak ipak neće prihvatiti neki od nabrojanih programa ponudite mu omiljenu hranu koju ste naveli, ali u sasvim malim količinama i povremeno. Postepeno je sasvim zamijenite medicinskim programima namjenjenim potpori funkcije bubrega.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr