Povratak

Krpelji - izgled, vrste i zaštita

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Biljana Knezevic Joomla v2


Odgovara:
Biljana Knežević, dr. med. vet.
Pet centar, Kralja Petra Svačića 61, Osijek

P: Inače maci vadim krpelje, uglavnom susreto sam se s crvenkastim manjim ili napuhnutim i bili su poluživi ili mrtvi pošto koristim ampulu Fypryst combo i čini se da ok djeluje. Šaljem poruku jer sam se susreo s meni novom odvratnom vrstom krpelja, sliku kojeg vam šaljem u prilogu. Bio je još živ. Zanima me kakav je to, kakva vrsta, kako se tako napuhnuo jako?  Iznenadio sam se, a i šokirao pomalo... Hvala vam puno. Lp. Tadija

O: Krpelji su hematofagni nametnici koji se hrane krvlju, parazitiraju na domaćinu i mogu prenijeti veći broj bolesti. Pripadaju skupini člankonožaca, a prošireni su po cijelom svijetu. Domaćini su im sisavci, ptice i gmazovi. Tijekom života će proći kroz četiri razvojna stadija: jajašca, ličinka, nimfa i odrasli parazit. Obično imaju sezonsku aktivnost, najveća brojnost im je prije bila u proljeće i rano ljeto, međutim sa promjenom klime odnosno sa blažim zimama vrijeme njihove aktivnosti se produžilo te mogu biti aktivni tokom cijele godine. Opisano je oko 850 vrsta krpelja dok porodica Ixodidae najveća i ekonomski naznačajnija. Na kućnim ljubimcima ćemo najčešće naći krpelje iz roda Ixodes i Dermacentor.

Na slici koju ste poslali se nalazi ženka običnog odnosno šumskog krpelja (Ixodes ricinus). To je tvrdi krpelj koji nosi naziv ricinus zato što ženka, kada se nasisa krvi, postane velika i podsjeća izgledom i bojom na plod biljke ricinus. Nalazi se u šumama, na livadama, slabo održavanim pašnjacima, u gradskim vrtovima i parkovima. Razvojni ciklus im se kreće od 2 do 6 godina, i za svaki razvojni ciklus je potrebna prehrana krvlju. Odrasli mužjaci su veličine 2,4-2,8 mm, dok su ženke duljine 3,0-3,6 mm, međutim kad se ženke nasišu budu oko 11 mm dužine zbog  proširenog zatka koji se puni krvlju i u kojem se nalaze jajašca.

Budući da ste naveli da koristite ampule (čije djelovanje je oko mjesec dana), kao zaštitu od buha i krpelja preporučila bih Vam da ponovno aplicirate ampulu ako je prošlo više od mjesec dana od prethodne aplikacije.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr