Povratak

Krv u stolici mačke oboljele od leukemije / Leukemija mačaka (FeLV)

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
natasa loncar


Odgovara:
Nataša Lončar, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Imam običnu udomljenu mačku koja živi u stanu i dobro je hranjena ( kvalitetna hrana). Primijetila sam krv u  stolici, svijetle boje po vanjskom dijelu fecesa. Što mi je činiti, da pratim dalje i vidim ponavlja li se ili da odmah idem kod veterinara? Maci je dijagnosticirana leukemija, ali je do sada bila potpuno dobro. Hvala i lijepi pozdrav, Suzana

O: Leukemija mačaka izuzetno je ozbiljna zarazna bolest mačaka uzrokovana virusom. Virus leukemije mačaka (FeLV) pripada skupini retrovirusa kao i virus mačje imunodeficijencije (FIV) i virusu HIV-a kod ljudi.

FeLV je jedan od najčešćih uzroka malignih oboljenja kod mačaka a može dovesti i do jakog imunodepresivnog stanja kada je obrambena sposobnost imunološkog sustava mačke toliko narušena da se mačka ne može nositi s infekcijama koje kod zdravih mačaka ne predstavljaju nikakvu opasnost za zdravlje. Ovakve sekundarne infekcije uzrok su mnogih zdravstvenih problema koje nalazimo kod mačaka s FeLV-om.

Simptomi koje možemo povezati sa mačjom leukemijom uključuju anemiju, loš apetit, progresivni gubitak tjelesne težine, letargiju, sklonost sekundarnim infekcijama, a kad je zahvaćen probavni sustav javlja se povraćanje i proljev.
 
Kod mačaka koje su zaražene FeLV-om potrebno je dodatno obratiti pažnju na svaku promjenu zdravstvenog stanja. Dakle, svakako preporučam odlazak Vašem veterinaru.

Niste spomenuli kada ste zadnji put obavili dehelmintizaciju Vaše mačke. Ukoliko to niste učinili posljednja dva mjeseca, savjetujem da date mački tabletu protiv crijevnih parazita. Moguće je da paraziti svojim prisutstvom oštećuju stjenku crijeva te otuda krv u stolici. Ovakvo stanje nikako ne ide u prilog mački oboljeloj od leukemije jer već sama bolest uzrokuje slabokrvnost, a Vaša mačka još dodatno gubi krv kroz probavni sustav.

Osim pravovremene reakcije na svaku promjenu u zdravstvenom stanju preporučljivo je i redovito odvesti mačku na sistematski pregled kod veterinara (minimalno 2 puta godišnje). Kompletna krvna slika, biokemijski profil, analiza urina neke su od pretraga koje će Vaš veterinar poduzeti kako bi procijenio zdravstveno stanje, naravno sve kao nadopuna standardnom kliničkom pregledu.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr