Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imamo macu staru godinu dana i primjetila sam da poslije obavljene velike nužde krvari. Nije svaki put, ali bilo je par puta. Inače je vesela izgleda zdravo i normalno jede. Molim vas za savjet. Sterilizirana je i cijepljena. Hvala, Eleonora

O: Uzrokom krvave stolice mogu biti neke vrste crijevnih parazita, bakterijskih upala, trovanje te kao posljedica naprezanja kod defekacije.

Komplikacija invazije crijevnim parazitima (glista i trakavica) te pojava kokcidioza ima za posljedicu prisustvo krvi u stolici.

Također, uzrokom može biti bakterijska infekcija uzrokovana Campylobacter spp. ili clostridijama koje uzrokuju upalu crijeva i posljedično tome krvavu stolicu, te bakterijama Salmonella ili E. coli. Kampilobakterioza je gastrointestinalna infekcija, a najčešće se prenosi preko kontaminirane hrane ili vode.

Krvarenje nakon defekacije može usljediti zbog iritacije anusa ili rektuma usljed tvrde stolice ili upale u zadnjem dijelu probavnog trakta koja posljedično dovodi do oštećenja sluznice.
 
Krvarenje iz anusa može biti i posljedica je otrovanja, najčešće dikumarolima koji uzrokuju poremetnje u procesu zgrušavanja krvi, a pored toga oštećuju stijenke kapilara krvnih žila i čine ih propustljivima.

Preporučam Vam da mački ponudite neku od medicinskih hrana za intestinalne poremećaje (Eukanuba, Royal Canin ili Hill's).

Ako ste u mogućnosti, odnesite stolicu na koprološku pretragu kako bi se prema nalazu poduzele potrebne mjere i propisala pravilna terapija.
 
Učestalo krvarenje dovodi do poremećaja krvne slike, a posljedično i do pada imunološkog sustava, što se tijekom vremena odražava na opće zdravstveno stanje pa je svakako savjet da posjetite veterinara kako bi se kliničkim pregledom ustanovio uzrok nastalog stanja i poduzele potrebne mjere.

OZNAKE: